Istru u izbornu jedinicu s Primorjem i Likom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska, Primorsko-goranska, Licko-senjska, pa cak i Karlovacka županija trebale bi, prema prijedlogu Zelene stranke - Zelene alternative, trebale ciniti jednu izbornu jedinicu. Josip Anton Rupnik, predsjednik zelenih, na konferenciji za novinare iznio je svoje prijedloge novog izbornog zakonodavstva koji bi, po njemu, trebalo izmijeniti do ožujka, kao što je to koncem prošle godine Saboru preporucio Ustavni sud.

Osim izborne jedinice jugozapadne Hrvatske, koju bi cinile nabrojane županije, Rupnik predlaže još cetiri - sjeverozapadnu i centralnu, istocnu, jugoistocnu Hrvatsku, te Grad Zagreb kao zasebnu jedinicu.

Rupnik se slaže s ocjenom Ustavnog suda da s postojecim ustrojem izbornih jedinica ima prekomjernih odstupanja u broju biraca u pojedinim izbornim jedinicama, što za posljedicu ima nejednaku težinu birackog glasa.

Zeleni se zalažu da izborni prag više ne bude pet, nego tri posto te da se za izracun saborskih mandata više ne koristi D'Hondtova metoda, koja, smatra Rupnik, koristi iskljucivo velikim strankama, buduci da se onima s najviše osvojenih glasova pribrajaju glasovi stranaka koje nisu prešle izborni prag.

Predlažu i da se zastupnicima, ali i predsjedniku Vlade, ministrima, državnim tajnicima, županima, dožupanima, gradonacelnicima i nacelnicima mandat ogranici na maksimalno osam godina, odnosno dva mandata, a da bi za stupanje u radni odnos u Saboru trebalo odrediti kriterije, kao što to vrijedi i za sve ostale zaposlenike u Hrvatskoj.

Rupnik istice da bi se ovakvim promjenama smanjila borba za funkcije. Po njemu se nešto mora radikalno promijeniti u izbornom zakonodavstvu jer se pokazalo, kaže, da smo na ovakav nacin neucinkoviti i skupi. Te promjene bi, dodaje, trebao pratiti i preustroj županija, gradova i opcina, odnosno smanjivanje broja jedinica lokalne uprave i samouprave.

- Gradovi i opcine koji ne mogu rješavati svoje probleme bez znacajne ekonomske pomoci države ne bi trebali ni postojati, smatra Rupnik.

Neizostavna tema zelenih i ovog je puta bila tvornica kamene vune Rockwool. Rupnik je novinarima kazao da je ta stranka USKOK-u podnijela prijavu u kojoj traže da se ispita "nekoliko pocinjenih kaznenih djela vezano uz izgradnju tvornice". Zeleni, izmedu ostalog, traže da se istraži na koji je nacin po njima prvoklasno poljoprivredno zemljište prenamijenjeno u gradevinsko te zašto je ono prodano bez natjecaja i ispod tržišne cijene.


Podijeli: Facebook Twiter