Istru preplavili prvomajski gosti

Turisti na Limskom kanalu (J. PREKALJ)
Turisti na Limskom kanalu (J. PREKALJ)

Zahvaljujući lijepom, gotovo ljetnom vremenu sva su istarska turistička središta jučer bila krcata turistima, ali i domaćim gostima, koji su zbog za mnoge neradnog dana popunili sve terase i kafiće, gradske trgove i ulice.

Vrlo živo bilo je diljem Poluotoka, a turistički su vodiči bili u punom pogonu. Gužva je posebno vladala pred antičkim spomenicima u Puli, gdje su se izmjenjivale austrijske, njemačke, talijanske pa čak i francuske grupe turista sa svojim vodičima. Bile su tu i grupe gostiju s Dalekog istoka.

Osim što su nešto više mogli saznati o povijesti najvećeg istarskog grada, turiste je zainteresirao i sindikalni skup na pulskoj tržnici, koji je okupio većinom starije Puležane koji su iz svojih ormara izvukli svečana odjela te nosili crvene karanfile. Puna su bila i sva sportska igrališta po Istri, park-šume poput Šijanske šume u Puli ili Zlatnog rta u Rovinju te izletišta, na kojima su se posjetitelji okupljali ne samo zahvaljujući lijepom vremenu, već i brojnim proslavama Praznika rada.

Po nekim procjenama, ovih dana u Istri boravi oko 80 tisuća turista koji će ostvariti 300 tisuća noćenja, što je rezultat na razini onog od lani, a konkretniji podaci o ostvarenom turističkom prometu znat će se već u iduća dva dana. Većinom su to oni iz bližih zemalja, ponajviše iz Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije. Mnogi su ovaj praznik povezali s narednim ili prethodnim vikendom, poput Talijana ili Slovenaca koji prije Praznika rada slave svoje nacionalne blagdane. Najviše je gostiju u Istri ipak bilo iz Slovenije, procjenjuje se oko 40 tisuća, koji su tako ponovili prošlogodišnji rekordni rezultat.

Nakon prvomajskih praznika veći broj gostiju, ponajviše iz Austrije i Njemačke, očekuje se za vjerske blagdane koji će mnogi iskoristiti za produženi vikend na moru, i to za Spasovo (Uzašašće) 9. svibnja, Duhove od 19. do 20. svibnja te Tijelovo 30. svibnja. (piše B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter