Istru posjetila 2,3 milijuna turista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka sezona u Istri završila više nego uspješno i iznad svih ocekivanja, a isto se može reci i za ostale primorske županije. Na poluotoku je u prvih osam mjeseci zabilježen plus od jedan posto, što se tice nocenja, dok su dolasci turista ostali na istoj razini kao i protekle godine. U prvih osam mjeseci ostvareno je 16,2 milijuna nocenja, dvjestotinjak tisuca više nego lani. U tom je periodu u Istri boravilo 2,3 milijuna turista, cetiristotinjak više nego lani u isto vrijeme.

Najviše nocenja ostvarili su Nijemci (4,6 milijuna), šest posto više nego lani. Slovenci su zabilježili 2,1 milijun nocenja, odnosno osam posto više, Talijani 2,1 milijun (jedan posto više), dok su Austrijanci s 1,6 milijuna nocenja u odnosu na prošlu godinu jaci za cak devet posto. I Nizozemci, koji su ostvarili 1,5 milijuna nocenja, su imali više nocenja - oko pet posto. Preko milijun nocenja ostvareno je u Rovinju (2, 2 milijuna), Porecu (2,1 milijun), Medulinu (1,6 milijuna), Taru i Vabrigi (1,3 milijuna), Umagu i Vrsaru (1,2 milijuna) te Funtani (1,1 milijun).

Kolovozom svi mogu biti itekako zadovoljni jer je prošao u plusu od devet posto, što se nocenja tice, odnosno sedam posto više u dolascima. Ostvaren je 6,1 milijun nocenja, odnosno petstotinjak tisuca više nego lani. Na poluotoku su u to vrijeme boravile 792 tisuce turista, oko 50 tisuca više nego u isto vrijeme prošle godine.

- Više sam puta rekao da smo više nego zadovoljni ovom sezonom i da su za to zaslužna naša tradicionalna tržišta, Njemacka, Slovenija, Italija i Austrija. Po sadašnjim podacima nemoguce je do kraja godine narušiti postojeci rezultat, kratko je još jednom prokomentirao statistiku nocenja i dolazaka za kolovoz i prvih osam mjeseci Tomislav Popovic, direktor županijske Turisticke zajednice.


Podijeli: Facebook Twiter