Istru posjecuje više od 25 nacionalnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod sloganom "Turizam spaja kulture" u utorak je u muzejsko-galerijskom prostoru crkve Svetih Srca u Puli svecano obilježen Svjetski dan turizma.

Prema rijecima direktorice pulske Turisticke zajednice Sanje Cinkopan Korotaj, nedovoljno je istaknuti samo ekonomske i komercijalne prednosti ove djelatnosti buduci da se radi o jednom od glavnih instrumenata ljudske interakcije.

Nezanemariva nije ni njegova uloga u povezivanju kultura putovanjem što vodi toleranciji, poštovanju i medusobnom razumijevanju.

- Prošle je godine putovalo rekordnih 940 milijuna ljudi. Vjerujem da je turizam utjecao na Istru i Pulu u gospodarskom smislu, ali i po pitanju otvorenosti te pristupacnosti gradana. Nekoc su tu dolazili gosti iz obližnjih zemalja, dok danas poluotok posjecuje u ozbiljnijem broju više od 25 nacionalnosti.

Kroz interakciju oni ostavljaju svoju, a prenose našu kulturu. Svjedoci smo da ovih dana Istru i njezine gradove hvale u americkim casopisima te bivamo uvršteni u razne vodice - od gastronomskih pa sve do onih o spomenickoj kulturi te prirodnoj baštini. Do danas je u Puli bilo više od 220 tisuca gostiju koji su ostvarili 1.215.000 nocenja, što je deset posto više nego lani, kazala je Cinkopan Korotaj.

O novouredenom muzejsko-galerijskom prostoru, njegovoj povijesti i obnovi govorio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, koji je od buducih planova istaknuo brendiranje te stvaranje novog vizualnog identiteta objekta.

Gradonacelnik Boris Miletic naglasio je bitnost suradnje izmedu kulturnih institucija s TZ-om i gradskim službama, koja je ove godine na zavidnoj razini i zahvaljujuci kojoj je grad ove godine živio punim plucima cijeloga ljeta.

U zabavnom dijelu programa nastupili su pjevacica Lela Kaplowitz te pijanist Viktor Lipic, a koreografijom pod nazivom "Istarske niti" predstavile su se clanice plesnog studija Rondo.


Podijeli: Facebook Twiter