Istru čuvaju vrhunski vatrogasci

Skupština Vatrogasne zajednice Istarske županije
Skupština Vatrogasne zajednice Istarske županije

- Istra je danas sigurna, pokrivena je mrežom vrhunski osposobljenih vatrogasaca i mrežom vrhunske opreme, to je sustav koji je u svakom trenutku spreman intervenirati radi zaštite ljudi, gospodarstva, i svih vrijednosti i dobara koje ovdje imamo, rekao je predsjednik Valter Drandić na današnjoj skupštini Vatrogasne zajednice Istarske županije u Pazinu.

Ta se spremnost mjeri sljedećim brojkama: sedam javnih i 32 dobrovoljne vatrogasne postrojbe, dvjestotinjak vatrogasnih vozila, sustav videonadzora s 29 kamera i sveukupno 1.600 vatrogasaca u cijeloj Istri uz umreženost i koordinaciju s vatrogascima iz susjednih regija i država.

Drandić je u izvještaju o radu Zajednice u minule četiri godine istaknuo usavršavanje organizacije vatrogasne službe i službe zaštite i spašavanja, nabavu nove opreme i vozila što se tako skoro neće moći ponoviti; uvođenje sustava prevencije, brze dojave i brzog reagiranja, ali i stalnu obuku i školovanje vatrogasaca i vatrogasne mladeži te sudjelovanje u vježbama i natjecanjima.

Izvještaj o intervencijama u prošloj godini podnio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, istaknuvši da broj intervencija u svim vrstama opasnosti raste, ali da stradalih u svim tim intervencijama nije bilo. Istarski su vatrogasci lani intervenirali 3.241 put, od čega su 1.317 gasili požare, a ostalo se odnosi na tehničke intervencije, asistencije u prometnim nezgodama, pa čak i na sve veći broj slučajeva spašavanja životinja na pozive građana.

Zanimljivo je istaknuti dio djelatnosti istarskih vatrogasaca po kojoj su oni najvidljiviji odnosno najprepoznatljiviji, a to je gašenje požara na otvorenom prostoru.

Tijekom lanjskog sušnog ljeta vatrogasci su obavili ukupno 1.370 svih vrsta intervencija (37,4 posto više nego predlanjskog ljeta), od čega je 347 bilo gašenja požara na otvorenom prostoru (66 posto više nego predlani), a u tim je intervencijama izgorjelo 1.089 hektara (222 posto više). U tim je ljetnim intervencijama sudjelovalo ukupno 6.088 ljudi utrošivši ukupno 19.910 sati, a 12 puta su požare pomagale gasiti zračne snage.

Usprkos tim podacima, u prosjeku je po svakoj intervenciji izgorjelo 2,7 hektara (lanjski prosjek bio je 1,03 hektara), a za usporedbu recimo da se u Europskoj uniji i Kanadi kao kriterij uspješnosti sustava smatra ako izgori prosječno 3,5 hektara po intervenciji.

- Ulaganje u vatrogastvo je najveća ušteda, jer se smanjuje mogućnost šteta u nepogodama, zaključio je Kozlevac svoj izvještaj, najavivši da se već pripremaju programi daljeg osuvremenjivanja i usavršavanja vatrogasnih službi korištenjem sredstava europskih fondova.

Za predsjednika Zajednice na skupštini je ponovno izabran Valter Drandić, za njegovog zamjenika Mario Laković, članovi predsjedništva su još Dino Kozlevac, Dario Mezulić, Dragan Poropat, Aleksandar Krt, Đino Piuti, Neven Rimanić i Mirko Radović. Izabran je i sedmeročlani savjet vatrogasne mladeži, u Nadzorni odbor zajednice izabrani su Lino Dobrila, Emil Daus i Alen Doblanović, a za istarske predstavnike u Skupštini Hrvatske vatrogasne zajednice izabrani su Valter Drandić, Dino Kozlevac i Klaudio Karlović. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter