Istru će pretrčati 1.180 trkača iz 42 države svijeta

Najveća hrvatska trail utrka prolazi kroz najljepše predjele Istre (Dejan HREN)
Najveća hrvatska trail utrka prolazi kroz najljepše predjele Istre (Dejan HREN)

Najveća hrvatska trail utrka "100 milja Istre" koja se održava od 15. do 17. travnja okupit će čak 1.180 trkača iz 42 države sa svih pet kontinenata. Utrka se sastoji od četiri ultra discipline: utrke na sto milja, 110 kilometara, 69 i 42 kilometra, a za one željne rekreacije organizirat će se i rekreativna utrka na pet kilometara, kao i utrka za djecu "Ledo 1 milja". Staza prolazi najljepšim predjelima Istre, od starta u Labinu preko grebena Učke i Ćićarije, kroz mnoge srednjovjekovne gradiće u unutrašnjosti do cilja u Umagu.

Zvučna imena

- Nakon zatvaranja prijava, točno mjesec dana prije starta izvjesno je da će prva hrvatska trail utrka na sto milja biti rekordna po broju trkača i zemalja sudionika, ali i po kvaliteti. Utrka "100 milja Istre" nakon samo tri godine postojanja opravdala je uvrštenje u elitnu skupinu tek 18 poznatih svjetskih utrka uključenih u Ultra Trail World Tour (UTWT), svojevrsnu ligu prvaka ultra trail utrka. Među natjecateljima su i neki od najboljih i najpoznatijih svjetskih ultra trkača. U ženskoj konkurenciji izdvajamo Amerikanku Janessu Taylor, devetu sa svjetske liste, te Francescu Canepa iz Italije, prošlogodišnju pobjednicu i rekorderku "100 milja Istre", poručuju organizatori.

Najzvučnije ime među trkačima je svakako Francuz Patrick Bohard, prošlogodišnji pobjednik iznimno zahtjevne utrke "Tor des Geants", koja se trči u dolini Aoste u dužini od 330 kilometara. Na startu će se ponovno pojaviti Amerikanac Jay Aldous, pobjednik i rekorder Istre iz 2014. godine i svjetski rekorder na sto milja u dobnoj kategoriji od 50 do 54 godine.

Sve poznavatelje hrvatskog trail trčanja zanima kakav rezultat na svom prvom nastupu na sto milja mogu ostvariti Ante Pešić iz Omiša te Ivan Blečić, koji je u prethodna tri izdanja na stokilometarskoj utrci osvajao prvo, drugo i treće mjesto. Od hrvatskih ženskih predstavnica organizatori izdvajaju nastup Tadeje Krušec i njene stalne suparnice, Jelene Brezak.

Kao predstavnici UTWT-a u Istru dolaze organizatori Lavaredo Ultra Traila kao i najznačajniji dvojac ultra trail utrka na svijetu, Francuzi Michel i Catherine Polleti, direktori najprestižnije svjetske trail utrke UTMB-a (Ultra Trail du Mont Blanc). Michel Polleti je i predsjednik ITRA-e (International Trail Running Association), a u Istri će i trčati na stazi od 110 kilometara.

Globalna promocija

- Potpisom ugovora s UTWT-om nismo dobili samo veliko priznanje za naš dosadašnji trud, već i mogućnost nastupa elitnih trkača, ali i globalnu medijsku promociju koju osigurava članstvo u ovom odabranom skupu najprestižnijih svjetskih utrka. Na svijetu se organizira više od tri tisuće trail utrka, a samo ih je 18 u UTWT-u. Ponekad mislim da sve to sanjam jer nikako ne mogu u istu rečenicu staviti Japan, Australiju, Novi Zeland, Sejšele, Chamonix, Cortinu d'Ampezzo, Eiger, Saharu, Kanarsko otočje, Madeiru, Hong Kong, Kaliforniju i Istru, izjavio je direktor utrke "100 milja Istre" Alen Paliska. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter