Istrom prošao neverin s olujnim vjetrom

Mještani zainteresirani za novo prometno rješenje (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mještani zainteresirani za novo prometno rješenje (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nevrijeme sa zapada zahvatilo je cijelu Istru danas poslijepodne uz vjetar koji je puhao više od 80 kilometara na sat. Ogroman shelf cloud koji se protezao uzduž cijele zapadne obale uzrokovao je olujni vjetar uz oborine.

Valovi na moru naglo su se povećali, stoga je stanje postalo poprilično opasno na cijelom području. Vjetar je s jugozapadnog i južnog smjera naglo okrenuo na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Kako javlja Istramet meteorološke postaje u Novigradu i Katunu Lindarskom zabilježile su udare do 83 kilometara na sat,  a vrijedi izdvojiti i Poreč te Barban (80 km/h). U Novigradu je vjetar puhao brzinom od 76 km/h, dok je u Rovinju i Umagu bilo opasnog zapadnjaka s udarima do 62 km/h.

Što se tiče kiše, značajnije količine zabilježilo je samo nekoliko meteoroloških postaja. Do 18 sati izdvojimo Dajlu (11 mm) i Vrh (10 mm), dok na suhom jugu Istre gdje je kiša najpotrebnija za sada mjerimo tek milimetar-dva, izvjestio je Istramet jučer oko 18 sati.

Sustav je talijanskoj obali donio jak vjetar i obilne oborine uz razvoj dojmljivog shelf clouda. Jak vjetar podignuo je prašinu, a lokalno ima i materijalne štete. Trenutno nema dojava o pijavicama ili tornadima koji se u posljednje vrijeme poprilično često znaju javiti u zaleđu Venecije. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter