Istro - ljepotan medu divovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najljepši vol 20. jubilarne Jakovlje je Istro Stefana Golcica iz Šverki. Drugo i trece mjesto zauzeli su Galjardo Marija Katarincica iz Hriba i Bakin Antona Marasa iz Marasi.

Najposlušniji par volova, Istru i Bakina, ima Severino Jugovac iz Bužleti, a slijede Bakin i Boškarin Marija Gašparinija iz Fabci te istoimeni par Verdilija Brešcica iz Cesari. Medu pojedincima najposlušniji je Savin ?ina Bernobica iz Buraja.

Najteži vol ovogodišnje smotre je Boškarin Marija Udovicica iz Radetici, koji sa samo pet godina vec teži 1.128 kilograma. Uz bok su mu 14-godišnji Boškarin i 13-godišnji Bakin Marija Gašparinija s 1.124 i 1.089 kilograma.

Da bi se nagradili najljepši, najposlušniji i najteži, trebalo je odraditi uobicajenu višesatnu proceduru smotre, koju je ove godine zbog malo svježijeg vremena pratio rekordan broj posjetitelja. Strucni žiri, u kojem su bili Alfredo Jadrejcic, Neven Rimanic i Ivanka Bervida, je pak pomno pratio 20 prethodno selektiranih volova, cijim je brojem naglašen jubilej smotre, koja je pridonijela spašavanju autohtonog istarskog goveda koje je bilo svojedobno pred izumiranjem.

Volovi su se najprije predstavili na sajmištu na Pinkolici, a potom su, praceni kanfanarskim mažoretkinjama, svirkom baljanske limene glazbe Mon Perin, pjesmom i svirkom svetvincentskih fokloraša, prodefilirali ulicama Kanfanara. Na stocnoj su vagi strpljivo cekali u redu da im se provjeri težina.

Prvi put jedan je od volova, Boškarin Ante Antunovica iz Cabrunici, medu favoritima po težini, otkazao poslušnost. Nije htio na vagu pa je dalje sudjelovao u smotri izvan konkurencije.

Za posjetioce najatraktivnije je bilo oranje. Nakon oranja pojedinacno i u parovima uslijedila je prava atrakcija - orala su, naime, tri para velikim plugom, u ciju su se brazdu odmah mogli saditi vinova loza ili masline. Šestorka formirana na licu mjesta je orala uhodano, kao da je htjela pokazati da može konkurirati skupim satelitski navodenim traktorima.

Nakon povratka ulicama Kanfanara na Pinkolici su dodijeljene nagrade, a najbolji po kategorijama su i ovjencani vijencima. Posebne zahvalnice pripale su Virdiliju Brešcicu i Aldu Štifanicu, koji su sa svojim volovima sudjelovali na svim smotrama.

Županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic zahvalio je uzgajivacima udruženim u strukovni savez, posebno Kanfanarcima, koji su pred dvije decenije pokrenuli smotru i upozorili na izumiranje istarskog goveda. Zahvaljujuci njihovom trudu, naporima Županije, koja je u program spašavanja ove autohtone pasmine uložila više od 10 milijuna kuna, državnim poticajima te AZRI-ju, u dva se desetljeca došlo do 1.200 grla.

- Stvorili smo temelje na kojima za desetak godina možemo imati tri tisuce grla, a u sljedecih 20 godina i pet tisuca. Program spašavanja autohtone pasmine sada je, koristeci iskustva talijanskih regija u zaštiti i brendiranju mesa ovih goveda, postao samoodrživ, rekao je Antolovic.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivan Bubic je istaknuo da je primjer spašavanja istarskog boškarina pokazao koliko se može uciniti upornošcu.Smotru je u ima organizatora, Opcine Kanfanar, otvorio nacelnik Sandro Jurman. Nakon podjele nagrada pozvao je posjetitelje na trg gdje su ucenici rovinjske Strukovne škole Eugena Kumicica za jubilej ispekli 20-metarski kolac, koji se dijelio besplatno. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)

Najbogatiji vatromet nad kanfanarskim nebom
U petak navecer otvorena je izložba "20 godina Jakovlje" rovinjskog fotografa i kanfanarskog zeta Gordana Ukica. Na trgu su uz gastronomski show, na kojem su se pripremali specijaliteti od mesa istarskog goveda, nastupili Daniel Nacinovic i gunjci "Mikula Gologoricki".
Subotnji program Jakovlje poceo je utrkom 200 biciklista, turnirom u gadanju glinenih golubova i misom u cast blagdana sv. Jakova. Na kružnoj stazi kod željeznicke stanice održana je autoutrka "Hyundai Autokuca Košara - 3. nagrada Kanfanara".
Na trgu je priredena izložba istarskih suvenira, a u vecernjem programu glavne su zvijezda bili Gustafi i Alfa Time Band, a u ponoc je nebo nad Kanfanarom osvijetlio dosad najbogatiji vatromet.


Podijeli: Facebook Twiter