Istriotskim idiomima prijeti nestajanje

Sudionici i organizatori radionice u Rovinju (N. O. R.)
Sudionici i organizatori radionice u Rovinju (N. O. R.)

U rovinjskoj Zajednici Talijana upravo traje dvotjedna radionica "Dokumentiranje i revitalizacija šest istriotskih idioma", koju s 13 suradnika vodi dr. Zvjezdana Vrzić, autorica i voditeljica projekta. Cilj projekta je dokumentirati i revitalizirati šest zaštićenih istarskih romanskih idioma koji nestaju - rovinjski, baljanski, vodnjanski, galižanski, šišanski i fažanski.

Kako je na konferenciji za novinare istaknula dožupanica Viviana Benussi, projekt koji je počeo lani i u koji je uključeno pet zajednica Talijana (Rovinj, Bale, Vodnjan, Galižana i Šišan), pokrenut je dijelom i zbog male Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Ćepiću, koju je nadležno Ministarstvo imalo namjeru ukinuti.

- Uvidjevši čime se sve mladi ljudi bave i koje aktivnosti provode na očuvanju jezika, Istarska županija shvatila je da mora poraditi na očuvanju i zaštiti idioma koji nestaju, pa je i u ovoj godini za te potrebe osigurano 120 tisuća kuna, rekla je Benussi.

Dr. Verzić ustvrdila je da je već obavljena većina posla na terenu, odnosno razgovori s osobama koji se služe jezicima koji nestaju.

Na pitanje da ocjeni u kakvom se stanju idiomi nalaze, Vrzić je rekla da postoje različiti kriteriji procjene vitalnosti jezika. Ipak, temeljem neslužbenih istraživanja, na ljestvici od jedan do pet Rovinj zauzima dvojku, Vodnjan 2,3, Galižana tri, a Bale ocjenu četiri. Također, Zvjezdana Vrzić je dodala da se ovim projektom prvotno snimaju, tehnološki obrađuju, a potom i digitaliziraju jezici ne bi li se tako očuvali.

- Drugi aspekt projekta je revitalizacija starih idioma novim inicijativama u zajednicama koje ih još koriste. Polaznici radionice u prvom tjednu rada svladavaju znanstvene metode sustavnog dokumentiranja starih govora, nakon čega će na terenu snimati sugovornike koji komuniciraju na starim jezicima i pritom prikupljati informacije o njihovoj zajednici kako bi kroz sjećanja na prošlost sačuvali brojne povijesne i etnografske podatke.

Uz dr. Zvjezdanu Vrzić u Rovinju boravi i John Viktor Singler, poznati lingvist iz New Yorka, koji je svoju znanstvenu karijeru posvetio očuvanju jezične raznolikosti, a koji je istaknuo da je u svekolikoj globalizaciji od sedam tisuća govora 90 posto njih ugroženo, a brojni su nažalost i nestali. Stoga još jednom podsjetimo da je cilj ovog znanstvenog projekta očuvanja šest istarskih romanskih idioma, koji se, iako rijetko, još koriste u Rovinju, Balama, Vodnjanu, Galižani, Šišanu i Fažani ali i na činjenicu da su ovi srodni idiomi u znanosti poznati pod zajedničkim nazivom "istrioto/istriotski", i kao nestajući upisani u UNESCOV "Atlas ugroženih jezika svijeta". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter