Istrijanski versi i turistička antropologija

Odlične pjevačice slovenske grupe Istranbul
Odlične pjevačice slovenske grupe Istranbul

Večernji program trećeg dana festivala Sedam dana stvaranja bio je ispunjen etno-sadržajima, i to počevši od onih ozbiljnijih i znanstvenijih, pa prema zabavnijima.

Mladi istarski etnomuzikolog Noel Šuran predstavio je u Bunkeru svoj projekt "100 kanti" u kojemu je sakupio, snimio i na CD-u kani objaviti stotinu istarskih narodnih pjesama. Ne radi se tu međutim o terenskim dokumentarnim snimkama, već o pjesmama koje je on osobno otpjevao s poznatim i manje poznatim, starijim i mlađim, iskusnijim i manje iskusnim pjevačima iz cijele Istre, obuhvativši sve tradicijske pjevačke glazbene forme (uključujući i sve jezike na kojima se pjeva u Istri), ponekad i više varijanti jedne te iste pjesme koje se u različitim istarskim mjestima pjevaju različito, a među snimljenim materijalom ima i pjesama koje je Šuran sam smislio, ili u tekstu, ili u melodiji, ili pak oboje.

Snimke i pjevanje uživo

Publici je kroz reprodukciju snimljenih inserata, ali i pjevanjem uživo, u čemu su mu pomagali Vinko Zidarić, Laura Benčić i Goran Farkaš, te prateći se sam na nekoliko instrumenata, prikazao kako izgleda spektar "istrijanskih versi", po čemu se razlikuju pojedine forme ili načini pjevanja, kada se koristi instrumentalna pratnja i kakva joj je uloga (zamjenskog ili dodatnog "glasa"), te naposljetku, što je bila temeljna nit Šuranovog predavanja i prezentacije, kako i zašto sve to spada u tradicijski glazbeni fenomen "dvoglasja tijesnih intervala" koji je uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine nematerijalne kulture.

Poticaj novim istraživanjima

U Kaštelu je zatim predstavljena knjiga Ivone Orlić "Istra kroz tri generacije - između svakodnevne konstrukcije identiteta i turističkog proizvoda". Vođena pitanjima i opservacijama Sniježane Matejčić, Ivona Orlić je s nekoliko dojmljivih odlomaka dočarala ne samo knjigu kao konačni rezultat, već i proces istraživanja odnosno rada na pripremi knjige, s mnogo citata raznih kazivača koje je uključila u istraživanje o tome kako se kroz tri generacije nekoliko istarskih obitelji mijenjaju stavovi i životna praksa povezana sa stanovanjem odnosno graditeljstvom, prehranom, jezikom i lokalnim govorima, odgojem i obiteljskim vrijednostima, te glazbom i plesom. Cilj istraživanja bio je utvrditi autentične tradicijske vrijednosti istarskih obitelji koje se nude kao turistički sadržaj.

Briljirao klarinetist Žiga Fabbro

U etno-tonu protekao je i večernji koncert slovenskog etno-jazz sastava Istranbul, poveće skupine izvrsnih instrumentalista i pjevača. U njihovu nastupu u dvorištu pazinskog Kaštela posebno je briljirao klarinetist Žiga Fabbro, a osebujan ton izvedbama davale su i dvije pjevačice. Koncertni repertoar ovog dinamičnog i doista virtuoznog benda čine aranžmanski vrlo jazzirane obrade tradicionalnih napjeva i melodija jugoistočne i istočne Europe, od Istre do Makedonije i na drugi kraj do Rusije, s jakim i plesno poticajnim ritmičnim nabojima. S ova tri etno-programa koncepcija večernjeg dijela trećeg festivalskog dana ispala je izvrsno pogođena, čak kao svojevrsni vrhunac ovogodišnjeg festivala: naredni dani donose lagano smirenje s večernjim programima više posvećenima filmu, likovnosti i eksperimentalnoj umjetnosti. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter