Istrijanski tanac i borba vitezova na Krvavcu

Startali su i najmlađi skijaši (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
Startali su i najmlađi skijaši (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Istarski balun, borba srednjovjekovnih vitezova, istarska ljestvica te dobre kapljice malvazije, muškata i terana samo su dio istarskog ugođaja koji se proteklog vikenda mogao doživjeti i isprobati na najvećem slovenskom skijalištu, na Krvavcu. Naime, u organizaciji Skijaškog kluba Istra iz Pule, drugi vikend u ožujku bio je u znaku tradicionalne, 5. po redu Istarske fešte na tom slovenskom skijalištu. Tijekom trodnevnog druženja skijaša, odvozila se treća po redu i ujedno finalna utrka Kupa Istre u veleslalomu za rekreativce te prezentacija istarske turističke ponude.

Najbolji Eni Celić i Tomislav Popović

U osam kategorija skijaši u odmjerili snage, a glavnu nagradu kao ukupan pobjednik s najboljim vremenom na stazi odnio je Tomislav Popović iz Vrsara. U kategoriji starijih veterana najbolji je bio Dubravko Grgić iz Umaga ispred Marjana Široke iz Umaga i Jadranka Vrusa iz Poreča. U kategoriji dječaka zlato je pripalo Marku Bokavšeku iz Umaga, srebro Nicu Celiću također iz Umaga, a bronca Stefanu Scandaleu iz Pule. Kod juniora slavio je Puljanin Matija Milohanović. Među seniorima najbolje vrijeme imao je Ivan Štefek iz Umaga koji je bio brži od Bojana Božića i Andreja Hübela. U kategoriji veterana iza Tomislava Popovića bili su Robert Črnjević iz Zaboka i Luciano Visintin iz Umaga. Kod djevojčica slavila je Eni Celić iz Umaga koja je bila brža od Malu Celić i Eme Božić, obje iz Umaga. Puljanka Tijana Pavelić bila je najbolja među juniorkama, a odmah nakon nje bila je Lucija Črnjević iz Zaboka. Umažanka Barbara Bevc slavila je u kategoriji dama. Ukupno se na start veleslalomske vožnje prijavilo 29 natjecatelja iz Pule, Poreča, Umaga, Višnjana, Žminja, Zaboka i Rijeke.

Nakon ove utrke na Krvavcu i zbrojenih bodova svih triju utrka, pobjednici Kupa Istre u veleslalomu su Nico Celić u kategoriji dječaka, Matija Milohanović u kategoriji juniora, Ivan Štefek u kategoriji seniora, Tomislav Popović u kategoriji veterana te Dubravko Grgić u kategoriji starijih veterana. Kod djevojčica najbolja je Malú Celić, kod juniorki Tijana Pavelić, a u kategoriji dana najbolja je ove skijaške sezone bila Barbara Bevc. U ukupnom poretku najbolji istarski skijaš ove sezone je Tomislav Popović, a najbolja istarska skijašica Eni Celić.

Ulje, panceta, sir, pršut i vino…

U zabavnom dijelu Istarske fešte na Krvavcu organizatori su pripremili niz događanja među kojima valja istaknuti nastupe članova KUD-a Mate Balota iz Raklja i Povijesne udruge Kaštel iz Savičente. Pjesma na tanko i debelo, balun roženice i šetepaši bili su dio repertoara rakljanskih folkloraša. Vitezovi iz Savičente su demonstrirali kako su se nekoć hrabri vitezovi borili za prevlast i za osvajanje mlade dame. Sve je na koncu završeno istarskim pjesmama iz klavijature Davora Gržinića Grge. Maslinari iz Poljoprivredne udruge Ulika iz Medulina Silvano Tanger, Mario Crnobori i Davor Zanini, Željko Grgorinić i Ratko Erlić su prezentirali svoja ekstradjevičanska maslinova ulja. Vesna sirevi iz Loborike i pazinski Pisinium su se pobrinuli za zakusku. Turistička zajednica Pule i Istre su prezentirale turističke destinacije Istre kao i mnogobrojna događanja na poluotoku tijekom ljeta. Za dobru kapljicu pobrinuli su se istarski vinari Anđelo Brčić iz Brčići kraj Višnjana i Goran Bačac iz Kukurini kod Pićna.

- Ovo je peta godina da dolazimo s našim folklorom i vitezovima na Krvavec na Istarsku feštu. Imamo dobre odnose s Općinom Ceklje na Gorenjskem i ova će manifesatcija i ubuduće biti naša neizbježna meta jer se na ovakav način Općina Svetvinčenat i Istra jako dobro promoviraju, rekao je prisutnima načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan.

Osim istarskih skijaša i navijača kojih je ovog vikenda na Krvavcu bilo više od 250, manifestaciju je posjetilo i mnoštvo Slovenaca. Za iduću godinu organizatori najavljuju još veću zabavu i koncerte. (Cristian Bruno GALIĆ, snimio Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter