Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće

Zdenka Jakus, Marko Križman i Kristina Radetić Bertetić i Mirando Mužina najavili manifestaciju (M. R.)
Zdenka Jakus, Marko Križman i Kristina Radetić Bertetić i Mirando Mužina najavili manifestaciju (M. R.)

U subotu u 18 sati u selu Šivati održat će se druga manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće", najavio je na konferenciji za novinare Mirando Mužina, inicijator i jedan od organizatora ovog događanja kojim se nastoji očuvati tradicija uskrsnog blagovanja u Istri. Namjera nam je da sačuvano i prezentiramo običaj "vazmenog ručijenja", naglasio je Mužina.

Središnji dio događanja je priprema, zapravo miješenje i pečenje pince, slatkog uskrsnog kruha, a ove će godine to demonstrirati Kristina Radetić Bertetić, Zdenka Jakus i Sara Mužina sa Žminjštine, te tri općinska načelnika: Ivan Mijandrušić, načelnik Gračišća, Dalibor Macan načelnik Svetvinčenta i domaćin, žminjski načelnik Marko Križman.

Uz pince, svojevrsni simbol "vazmenog ručijenja", kuhat će se "šaplata", svinjska plećka, a jaja će se bojiti na tradicionalno, kuhanjem u ljuskama od "žbuli", crvenog luka, dodala je Jakus. Na prigodnoj izložbi najprije će se moći razgledati, a kasnije i degustirati pedesetak pinci iz raznih krajeva Istre, a moći će se i kupiti pince domaćih pekara.

Dok se pince budu pekle, goste će zabavljati pučki pjevači Marija i Milan Kranjčić, a Milica Kranjčić i Ivan Karlović Zvane govorit će o uskrsnim običajima, dok će dr. Linda Juraković govoriti o perspektivama uskrsnih običaja, poglavito gastronomskog aspekta u turističkoj ponudi Istre. Njima će se pridružiti polaznici žminjskog vrtića "Rapčići" i Udruga iz Šušnjevice koja njeguje tradiciju Istrorumunja ili Vlaha. 

Križman je pozvao sve koji žele kušati domaće pince da dođu u Šivate, a do sela će ih usmjeravati putokazi. Naime, za Šivate se s ceste Žminj - Svetvinčanat skreće kod crkve sv. Marije-Sveto More prema Modrušanima ili Otočanima. Za sve goste osigurano je veliko parkiralište, a program će se održati u zatvorenom prostoru tako da nema straha od kiše.

Na kraju je Radetić Bertetić pročitala recept za tradicijsku istarsku pincu: brašno, kvasac, jaja, mlijeko, mast, grožđice, vanilin šećer, sol, maslac, rakija, rum i naribana kora limuna i naranče. (M. RIMANIĆ)                                                   


Podijeli: Facebook Twiter