Cak deset od ukupno trinaest nagrada dodijeljenih na nedavnom Drugom hrvatskom festivalu tjestenina održanom u Opatiji, došlo je u Istru. Festival je održan u organizaciji tvrtke Robinson iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka te Hrvatske gospodarske komore.
Ovaj je festival ujedno bio i natjecanje kuhara u pripremi jela s tjesteninama i natjecanje proizvodaca tjestenina. Za svaku kategoriju nagrade je dodjeljivao razliciti žiri, a sve su nagrade u nazivu imale rijec "rezanac", koji je mogao biti zlatni, srebrni ili broncani. Iako je održan sredinom veljace, rezultati su objavljeni proteklih dana.
"Zlatni rezanac" u kategoriji izvrsnosti jela i kvalitete proizvoda dobio je Zoran Stanisavljevic, kuhar u restoranu Mediteran umaškoga hotela Sol Koralj, koji je kuhao s tjesteninama PIK-a Rijeka, dok su srebro i broncu u ovoj kategoriji dobili kuhari iz Crikvenice i Malinske, odnosno tjestenine iz Zagreba i Krka. Za ovu se kategoriju uz "rezance" dodjeljuju i kristalne skulpture.
U kategoriji gastronomskog umijeca sva tri priznanja osvojili su istarski kuhari: "Zlatni rezanac" je za flombirane krafe dobila Jasna Pušec iz labinskog restorana Velo kafe koja je kuhala s tjesteninom Mariala iz Sv. Katarine, "Srebrni rezanac" pripao je Davorki Šaina iz agroturizma Ograde u Katunu Lindarskom za starinske fuže (proizvodac Nona iz Kringe) s istarskim boškarinom, dok je "Broncani rezanac" pripao poreckom kuharskom dvojcu, Nelu Ritoši (hotel Materada) i Emilijanu Banku (hotel Albatros) koji su kuhali s tjesteninama pulskog proizvodaca Marija.
Za najoriginalnije jelo s tjesteninom po izboru medunarodnog žirija "Zlatnim rezancem" nagraden je Josip Pino Kuhar iz Žminja za Brionkine fuže s rokuljom i pršutom. Vec nagradena Jasna Pušec iz Labina u ovoj je kategoriji dobila "Srebrni rezanac", a "Broncanim rezancem" nagradene su Krpice Plava dolina Zorana Stanisavljevica iz Umaga.
Hrvatski su novinari birali najbolje jelo s autohtonim recepturama, a "Zlatni rezanac" je u ovoj kategoriji pripao Davorki Šaina, "Srebrnim rezancem" nagradena je dinstana plecka od magarca s mlincima koju je pripremio Željan Peloža iz porecke Turisticko-ugostiteljske škole Antona Štifanica (a mlinci su od Kogutexa iz Konjšcine), dok je kuhar iz umaškog hotela Hit casino Kristal Marko Jovanovic "Broncani rezanac" dobio za jelo "Jadranski suton s fusilima" (a tjestenina je od splitske Prerade).
Naposljetku, posebno priznanje za inventivnost, nastup i prezentaciju dodijeljeno je (možda kao utješna nagrada, kad su skoro sve pokupili Istrijani), kuharu opatijskog hotela Ambasador Željku Mikincu koji je pripremao Primorske lazanje (s tjesteninom zagrebackog proizvodaca Tjestenina Italiana).