Istrijani znaju s paštom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak deset od ukupno trinaest nagrada dodijeljenih na nedavnom Drugom hrvatskom festivalu tjestenina održanom u Opatiji, došlo je u Istru. Festival je održan u organizaciji tvrtke Robinson iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka te Hrvatske gospodarske komore.

Ovaj je festival ujedno bio i natjecanje kuhara u pripremi jela s tjesteninama i natjecanje proizvodaca tjestenina. Za svaku kategoriju nagrade je dodjeljivao razliciti žiri, a sve su nagrade u nazivu imale rijec "rezanac", koji je mogao biti zlatni, srebrni ili broncani. Iako je održan sredinom veljace, rezultati su objavljeni proteklih dana.

"Zlatni rezanac" u kategoriji izvrsnosti jela i kvalitete proizvoda dobio je Zoran Stanisavljevic, kuhar u restoranu Mediteran umaškoga hotela Sol Koralj, koji je kuhao s tjesteninama PIK-a Rijeka, dok su srebro i broncu u ovoj kategoriji dobili kuhari iz Crikvenice i Malinske, odnosno tjestenine iz Zagreba i Krka. Za ovu se kategoriju uz "rezance" dodjeljuju i kristalne skulpture.

U kategoriji gastronomskog umijeca sva tri priznanja osvojili su istarski kuhari: "Zlatni rezanac" je za flombirane krafe dobila Jasna Pušec iz labinskog restorana Velo kafe koja je kuhala s tjesteninom Mariala iz Sv. Katarine, "Srebrni rezanac" pripao je Davorki Šaina iz agroturizma Ograde u Katunu Lindarskom za starinske fuže (proizvodac Nona iz Kringe) s istarskim boškarinom, dok je "Broncani rezanac" pripao poreckom kuharskom dvojcu, Nelu Ritoši (hotel Materada) i Emilijanu Banku (hotel Albatros) koji su kuhali s tjesteninama pulskog proizvodaca Marija.

Za najoriginalnije jelo s tjesteninom po izboru medunarodnog žirija "Zlatnim rezancem" nagraden je Josip Pino Kuhar iz Žminja za Brionkine fuže s rokuljom i pršutom. Vec nagradena Jasna Pušec iz Labina u ovoj je kategoriji dobila "Srebrni rezanac", a "Broncanim rezancem" nagradene su Krpice Plava dolina Zorana Stanisavljevica iz Umaga.

Hrvatski su novinari birali najbolje jelo s autohtonim recepturama, a "Zlatni rezanac" je u ovoj kategoriji pripao Davorki Šaina, "Srebrnim rezancem" nagradena je dinstana plecka od magarca s mlincima koju je pripremio Željan Peloža iz porecke Turisticko-ugostiteljske škole Antona Štifanica (a mlinci su od Kogutexa iz Konjšcine), dok je kuhar iz umaškog hotela Hit casino Kristal Marko Jovanovic "Broncani rezanac" dobio za jelo "Jadranski suton s fusilima" (a tjestenina je od splitske Prerade).

Naposljetku, posebno priznanje za inventivnost, nastup i prezentaciju dodijeljeno je (možda kao utješna nagrada, kad su skoro sve pokupili Istrijani), kuharu opatijskog hotela Ambasador Željku Mikincu koji je pripremao Primorske lazanje (s tjesteninom zagrebackog proizvodaca Tjestenina Italiana).


Podijeli: Facebook Twiter