Istrijani briljirali na festivalu maslinovog ulja Olea Dalmatica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga za promociju dalmatinskog maslinarstva i maslinovog ulja "Kamenca" iz Marine kraj Trogira organizirala je 2. Festival maslinovog ulja koji je održan proteklog vikenda. Na festivalu se predstavila i Istarska županija s maslinovim uljima clanova udruge Agroturist iz Vodnjana, gastro ponudom i folklorom. U ime županije nazocan je bio dožupan Vedran Grubišic.

Na natjecanje je bilo prijavljeno oko 150 uzoraka maslinovih ulja iz Dalmacije, Istre i Italije. Svecanosti podjele nagrada prisustvovao je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je otkrio da obožava maslinova ulja iako je Slavonac i konstatirao da je maslina ne samo zaštitni znak vec i tradicija Hrvatske.

Koliko su uspješno vodnjanski maslinari predstavili našu županiju, govori cinjenica da je šampionom festivala proglašeno maslinovo ulje Poljoprivredne zadruge Vodnjan, mješavina Istarske bjelice i Leccina. Drugo mjesto takoder je pripalo Istrijanima, braci Lorenzu i Liviu Belci za monosortno ulje od buže. Zlatne medalje osvojili su svi ostali vodnjanski maslinari Antonio Pastrovicchio, Lucio Toffetti, Livio Cossara i Roberto Fabro.

Sudionici su uživali u dalmatinskim jelima od boba i istarskoj kuhinji s jelima od boškarina koje je pripremio Dušan Cernjul, a svecanost je uvelicala i mlada grupa plesaca i sviraca iz KUD-a Svetvincenta. Dalmatinskim maslinarima Istrani su se predstavili i zanimljivim predavanjem na temu Istarske domace i udomacene sorte maslina i njihova ulja. (P. S. M.)

 


Podijeli: Facebook Twiter