Istrian hand made

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putujuci sajam istarskih rukotvorina, Istrian hand made, zapoceo je jucer svoju ljetnu turneju na pulskom Forumu. Na njemu su istarski obrtnici mnoštvu turista koji su prolazili glavnim gradskim trgom ponudili maštovite, autohtone istarske rukotvorine s obilježjima suvenira i time kvalitetno odskocili od uobicajenih plasticnih šlapa i kineskih torbica koje caruju središtem grada.
Vidjeti su se, i kupiti mogli, proizvodi od lavande, rucno izradeni unikatni nakit i privjesci od maslinova drva, bonsai masline i smokve u dekorativnim kamenim "vazama", predmeti od modelirane žice, autohtona vina i rakije…
Nama je posebno za oko zapela buckasta krpena lutka u narodnoj nošnji. Njena nam je vlasnica Aleksandra Pekica pojasnila da je rijec o "noni Mariji" koja je punjena lavandom.



- Vec se tri godine obiteljski bavimo uzgojem lavande. Kako mi djeca sviraju i plešu istarske narodne plesove, došla sam na ideju napraviti lutkice u narodnoj nošnji i napuniti ih lavandom, rekla nam je Pekica koja na sajmu izlaže prvi puta, a osim lutkica radi i lavandine jastucice, šeširice te oslikava keramiku. Naravno, lavanda joj je glavni motiv.
Da bi vina i autohtone rakije - medenica, komovica, travarica, vec same po sebi odlicne kao podsjetnik na naše krajeve, dobile dodatni "suvenirski" štih potrudila se obitelj Benazic koja ih je na sajmu predstavila punjene u boce ukrašene keramickim etiketama i natpisima na glagoljici.
Sajam ce se na Forumu održati i danas, od 19 do 23 sata. U srijedu se seli na fažansku, u cetvrtak na medulinsku rivu, dok u petak obrtnici izlažu na premanturskoj placi i tako cijelog ljeta, do 15. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter