Istria Nobilissima: Nagrađene Ester Barlessi i Nelida Milani Kruljac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno su dodijeljene nagrade ovogodišnjeg izdanja natječaja za promidžbu talijanske kulture i umjetnosti Istria Nobilissima.

U kategoriji poezija na talijanskom jeziku ili jednome od dijalekata Talijanske nacionalne zajednice prvu nagradu, koja nosi ime "Osvalda Raomusa", dobila je poznata pulska pjesnikinja Ester Barlessi. Druga je nagrada pripala Rovinježu Liberu Benussiju, a posebna priznanja išla su Danielu Škataru iz Umaga i Lidiji Delton iz Vodnjana.

Za prozu na talijanskom jeziku ili jednome od dijalekata Talijanske nacionalne zajednice prvu nagradu dobila je Nelida Milani Kruljac, umirovljena sveučilišna profesorica iz Pule i književnica, dok je druga nagrada išla Marcu Apolloniu (Kopar). Posebno priznanje pripalo je Riječanki Tiziani Dabović. U kategoriji eseja znanstveno-humanističke teme prvonagrađena je Agata Tomšić iz Izole, a posebno priznanje išlo je Ivani Sissot iz Brtonigle. Što se tiče kazališta, nagrada "Raniero Brumini" za kazališni tekst nije dodijeljena.

U domeni vizualnih umjetnosti, prvu je nagradu za slikarstvo, skulpturu i grafiku dobio Aleksandar Garbin iz Rovinja, drugu nagradu osvojio je Vojc Sodnikar Ponis, a posebna priznanja dobile su Fulvia Grbac (Sečovlje) i Rihard Lobenwein (Portorož). Za dizajn, primijenjene umjetnosti i ilustraciju laureat je Puljanin Maurizio Franolli, a nakon njega plasirala se Claudia Kostadina iz Rijeke. Potom je tu posebno priznanje dobila Josipa Nada Kastrevc iz Opatije.

Za fotografiju prvonagrađeni je Dean Durin iz Galežane, drugonagrađeni Egon Hreljanović iz Rijeke, a posebno priznanje pripalo je Karimu Shalabyju iz Kopra te Umažaninu Borisu Baranu. Posebna priznanja za filmsku umjetnost, video i televiziju išla su Cristianu Kolaciu (Tar) i Črtu Brajniku iz Kopra. U kategoriji glazbe "Luigi Dallapiccola", što se dodjeljuje za instrumentalnu i vokalnu izvedbu, prvonagrađeni je pulski violončelist Fabio Jurić, a drugu je nagradu dobila talentirana glazbenica iz Labina Nicole Vidak.

Posebna su priznanja pripala ženskoj vokalnoj skupini Ad Libitum Zajednice Talijana Brtonigla te Uni Nešković iz Rijeke. Što se tiče kategorije mladih, nagrađeni su Ivan Graziani iz Rijeke za glazbu, Carla Šuran iz Pule za poeziju, uz posebna priznanje Nicoli de Steni iz Kopra za fotografiju te Marinu Premateu iz Pule za glazbu.

Promidžbenu nagradu dobila je Martina Scalia iz Kopra za prozu. Novinarska nagrada "Paolo Lettis" išla je Dariu Saftichu iz Rijeke za najbolji novinarski rad, dok je nagrada za cjelokupno stvaralaštvo pripala Flaviu Forlaniju s Radio Kopra. (V. BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter