Istria Wine and Walk: Dobro vino i prekrasni vidici

Drugi Istrian Wine and walk - šetnja osunčanim bujskim vinogorjem
Drugi Istrian Wine and walk - šetnja osunčanim bujskim vinogorjem

Drugi Istria Wine and walk, organiziran minule subote u vinogorjima Bujštine, bio je skoro dvostruko uspješniji od lanjskog: odazvalo mu se preko 600 posjetitelja. Rasprodane su sve planirane ulaznice a među gostima ih je najviše bilo iz Zagreba, te iz Rijeke, Opatije, ostalih krajeva Istre, ali i inozemnih gostiju iz Slovenije, Italije i Austrije.

Gosti ove Wine and walk avanture okupljali su se u Bujama odakle su autobusom prevoženi na početak 11 kilometara dugačke staze, sa čijeg su kraja onda opet autobusom vraćeni u Buje na završni party.

Sedam okrjepa

Na pješačenju kroz bujska vinogorja mogli su se okrijepiti na sedam lokacija gdje su ih sa svojim vinima i delicijama dočekivali lokalni vinari i ugostitelji. Na prvoj su postaji nuđena Kozlovićeva vina i specijaliteti oštarije Rondo iz Buja; na drugoj je vina nudio Ireneo Celega iz Buja a za jelo se pobrinuo restoran Olivetto novigradskog hotela Maestral Amines; na trećoj su se postaji uz Degrassijeva vina mogli kušati sir i skuta OPG-a Radošević iz sela Grobice kod Brtonigle te maslinovo ulje OPG-a Buršić iz Nove Vasi. Slijedila je postaja s vinima Coronica te pršutom i drugim suhomesnatim proizvodima OPG-a Edija Duniša iz Šterne.

Zatim se u vinariji Cattunar uz Cattunarova vina moglo kušati i zalogaje Primizia food & wine iz Brtonigle, a na sljedećoj postaju ponuđena su vina vinarije Kabola uz jela konobe Morgan iz Bracanije. Posljednja postaja pred povratak bila je vinarija Veralda gdje se uz Istrian, najbolji teran na svijetu s ovogodišnjeg Decanterovog ocjenjivanja, i naravnu druga vina ove vinarije, moglo kušati i pravi domaći štrukolo odnosno poveticu. Osim okrjepe, duž staze su bili ponuđeni i drugi sadržaji, poput izložbe slika "More" Ronnyja Jušića u galeriji Tigor u Baredinama Donjim, uživanje u pogledu s vidikovca Kastanjari i razgledavanje parka prirode Škarline. Po povratku u Buje uslijedio je završni party ovogodišnjeg Istrian Wine and walka, uz ponudu svih vina koja su bila ponuđena i na samoj stazi, zatim proizvode od tartufa, maslinova ulje, voće i druge delicije, i uz zabavu s glazbom osamdesetih.

- Gosti ovogodišnjeg Istrian Wine and walka izuzetno su zadovoljni, a manifestaciji je pomoglo i izuzetno lijepo vrijeme pa nigdje na stazi nije bilo blata od proloma oblaka otprije dva dana.

Natječaj za fotku

Dojmovi koje su nam posjetitelji prenosili odreda su izuzetno povoljni, pogotovo o atraktivnosti staze koja prolazi prelijepim vidicima s kojih puca pogled na more s jedne strane, te na Ćićariju i Učku s druge strane, a s vidikovaca se vide baš svi gradovi sjeverozapadne Istre. Mi već razmišljamo o trećem izdanju Wine and walka za svibanj sljedeće godine i o inovacijama i poboljšanjima koje bismo mogli unijeti u ovu manifestaciju", rekao nam je Valter Basanese, direktor bujske Turističke zajednice, koja je treći Istrian Wine and walk organizirala zajedno s turističkim zajednicama Umaga, Novigrada i Brtonigle, članicama turističkog klastera sjeverozapadne Istre. Za posjetitelje manifestacije organizatori su oglasili i natječaj za najbolju fotografiju na društvenim mrežama, pa  prenosimo i nekoliko foto-dojmova njezinih sudionika. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter