Istria Wine & Walk: Spoj vina, prirode, rekreacije i druženja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za prvi Istria Wine & Walk na Bujštini tražila se karta više, no tek je 385 sretnih sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke pohodilo vinograde i kušalo vina najboljih vinara iz okolice. Pješačenje od 11 kilometara po obroncima, brdima, nizinama, maslinicima i vinogradima od Santa Lucie do Veralde nedaleko Buja očito nije bilo suviše naporno, jer na toj stazi je bilo postavljeno sedam punktova na kojima je pješake dočekalo jednako toliko vinara sa najboljim vinima.

No, pored Kozlovića, Frankovića, Celege, Degrassija, Coronice, Cattunara, Kabole i Veralde, za prehrambeni dio bili su zaduženi, Oštarija Rondo, Zigante Tartufi, OPG Radošević, OPG Duniš, Food & Wine Primizia i Konoba Morgan.Organizatori više nego pogođenog projekta su klaster turističkih zajednica Bujštine, odnosno Umag, Buje, Novigrad i Brtonigla te poduzeće Istraturist iz Umaga i Laguna Novigrad iz Novigrada.

Centar zbivanja je bio smješten u Buje, na stari trg gdje su sudionici od 8 sati ujutro u subotu dolazili po kartu, kupone i upute te su po grupama od 28 osoba autobusom prebacivani do polazišne točke na brdo Santa Lucia.

Autobus je svakih pola sata vozio jednu grupu na polazišnu točku. Mi smo u pohod na vinograde krenuli s drugom grupom oko 9.30 sati, a prva stanica je bila vinograd gdje su nas dočekali Kozlović, Franković te Oštarija Rondo. Svaki od sudionika je dobio karton na kojemu su bile obilježene točke stajanja i konzumacija, a imali smo pravo popiti po dvije čaše vina i jedan obrok po svakom stajanju. Predviđeno je da stanke traju najviše do 25 minuta. Već je nakon prvog ispijanja malvazije i sauvignona krenulo upoznavanje među sudionicima. Do slijedećeg stajališta prošetali smo oko dva kilometra, a ujedno s time penjali smo se na oko 200 metara nadmorske visine što nam je omogućilo pogled na gotovo cijelu Bujštinu.

Na drugoj točki smo kušali Celeginu malvaziju i jeli kanapee s namazom od tartufa. Taj dio je vrlo slikovit, a pružio nam je nevjerojatan pogled na vinograde, masline i more, a ono što niti jedna fotografija ne može dočarati, su mirisi i okusi. Svi su komentirali kušana vina, no to nije bilo ocjenjivanje, koje je vino dobro, a koje bolje. Zaključak je bio da su sva vina bila jako dobra i odlično su bila sljubljena s ponuđenom hranom. Tako je primjerice na trećoj točki Degrassi poslužio odlično bijelo vino uz sir i skutu OPG-a Radošević. Jedan od sudionika je rekao da je to bila odlična kombinacija. Nakon tri stajališta s bijelim vinima uslijedila su tri sa crvenim vinima.

Supružnici Delić iz Zagreba kazali su nam da su čuli za taj događaj i odmah se zabilježili. Smatraju da je Wine and Walk jedan potpuno novi doživljaj, na kojega bi se voljeli vratiti, a na pitanje ako su zadovoljni s plaćenim i dobivenim, kazali su "vrijedi svaku kunu koju smo potrošili, pa čak i dolazak iz Zagreba".

- Ovo je jako lijep događaj i mogu samo pohvaliti prirodu oko sebe. Vrijedilo je doći i biti dio toga. Želim vjerovati da će kao manifestacija zaživjeti i da nećemo trebati predugo čekati za ponovni susret s vinarima u ovakvim uvjetima, kazao nam je Delić.

Coronica je posjetiteljima nakon razgledavanja umjetničke galerije Tigor u Baredinama poslužio Teran iz 2012. godine zajedno s istarskom platom OPG-a Duniš poznatog po suhomesnatim delicijama. Nakon prijeđene četiri točke, gotovo šest kilometara, nitko nije pokazivao znakove umora. Na petoj točki, kod Cattunara, uz barikirani Teran ponuđeni su izuzetno dobri tortelini s boškarinom. Prvotno podijeljeni u grupe, posjetitelji su se počeli miješati i atmosfera je postala vrlo opuštena - pa se moglo vidjeti posjetitelje kako odmaraju i leže na travi, pijuckaju vino i uživaju u lijepom danu. Avantura se nastavila, a gotovo pet sati nakon polaska na redu je bila predzadnja točka - konoba Morgan gdje je servirala palenta s boškarinom i Teranom iz 2010. godine od Kabole.

Šetnja kroz vinograde uz dobru kapljicu i vrsnu hranu očito se dojmila posjetitelje, pa je tako Šetači i ljubitelji vina očito se nisu htjeli vratiti svakodnevnici, a finale Wine & Walka bio je u Veraldi gdje je ova enogastro priča završena uz njihov rose i s kroštulima i fritulama.

Umjesto u predviđenih 15 sati, zadnji šetači su se u Buje vratili tri sata nakon toga. Na kraju smo podijelili mišljenja s grupom djevojaka iz Zagreba koje su krenule na "ženski vikend u Istri". Budući da im Istra nije strana i prije su dolazile i posjećivale vinske podrume, a ovakvo okupljanje su uvelike pohvalile jer smatraju da se radi o spoju ugodnog druženja s novim ljudima, kušanju dobrih vina, rekreacije i predivne prirode.

Sudionike su tijekom šetnje pratili organizatori na biciklama, a u ekipi je stalno bio i jedan liječnik. Budući da smo zajedno sa svima propješačili cijelu rutu i isprobali ponuđeno, možemo slobodno reći da je prvi Istra Wine & Walk u potpunosti uspio i da će onih petstotinjak osoba koje nisu uspjele doći, a poslali su zahtjev za sudjelovanje, već na jesen doći na svoje kada će prema svemu sudeći biti organiziran slijedeći Wine & Walk. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter