Istria Handball cup: Mini rukometna Liga prvaka

Uspješna suradnja se nastavlja - Roland Fable i Anteo Milos na konferenciji za novinare (K. KLARIĆ)
Uspješna suradnja se nastavlja - Roland Fable i Anteo Milos na konferenciji za novinare (K. KLARIĆ)

Drugo ljeto za redom Novigrad će biti stjecište vrhunskih europskih rukometnih klubova. U njegovoj će se sportskoj dvorani od sutra do petka odigrati četvrti Istria handball cup, međunarodni turnir rukometaša koji je prva dva izdanja doživio u Poreču, nakon čega je preseljen 15-ak kilometara sjevernije.

Na turniru će ove godine nastupiti tri aktualna državna prvaka, Gorenje iz Velenja, Metalurg iz Skoplja predvođen legendarnim umaškim trenerom Linom Červarom i stalni sudionik i suorganizator turnira CO Zagreb. Hrvatski i slovenski prvak će se sljedeće sezone natjecati i u europskoj Ligi prvaka, dok će Makedonci isto natjecanje pokušati dohvatiti kroz kvalifikacije. Uz tri kluba prvi će put ove godine na turniru nastupiti i nacionalna selekcija jedne države, reprezentacija Kine izbornik koje je hrvatski stručnjak Nenad Zvonarek.

- Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom momčadi koje smo ove godine uspjeli privući na turnir - rekao je na konferenciji za novinare gradskoj sportskoj dvorani Roland Fable, direktor turnira i predstavnik organizatora, porečke Sono grupe. - Imamo tri prvaka država koji spadaju među pet najboljih klubova na prostoru zemalja bivše Jugoslavije i zemalja koje ih okružuju. Kina je pak zemlja koja sve više ulaže u rukomet, čemu svjedoči i angažman našeg trenera Nenada Zvonareka. Kinezi se strašno dižu u tom sportu i od nekadašnjih zaostataka od po 20 golova razlike u utakmicama s najboljim dalekoistočnim zemljama kao što su Japan i Južna Koreja, sad su im se približili na gol-dva zaostatka.

Riječi podrške turniru iznijeli su i predstavnici glavnih pokrovitelja manifestacije bez čije potpore ovakvog vrhunskog sportskog događaja ne bi ni bilo, novigradski gradonačelnik Anteo Milos i predsjednica Uprave novigradskog hotelsko-turističkog poduzeća Laguna Novigrad Zrinka Bokulić. (Kristijan KLARIĆ)

Porečani izvisili

Nakon što je protekle dvije godine istarski rukomet na turniru zastupao Poreč, ovogodišnji turnir, kao što je bio i premijerni, proteći će bez nastupa istarskog predstavnika. Doduše, prvotno je ove godine bio predviđen turnir sa šest momčadi među kojima su trebali biti i Porečani, ali kako je katarski El Jaish otkazao nastup, porečki je premijerligaš izvisio. Bez obzira na vrhunska rukometna imena koja će se
naredna tri dana nadmetati u Novigradu, turnir u Istri bez istarskog predstavnika gubi na značaju i organizatori bi se trebali potruditi konstantno imati jednog istarskog predstavnika na turniru koji će se identificirati kao njegov domaćin.

Raspored

Srijeda: CO Zagreb - Kina (18), Gorenje - Metalurg (20).

Četvrtak: CO Zagreb - Metalurg (18), Gorenje - Kina (20).

Petak: Metalurg - Kina (18), CO Zagreb - Gorenje (20).


Podijeli: Facebook Twiter