Istria Granfondo: Pedalirali usprkos kiši

Sa starta Istria Granfondo Family & Gourmet Toura ispred novigradske sportske dvorane (J. PREKALJ)
Sa starta Istria Granfondo Family & Gourmet Toura ispred novigradske sportske dvorane (J. PREKALJ)

Četiristotinjak biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Švicarske, Njemačke, Češke, Mađarske, Norveške i Kanade sudjelovalo je proteklog vikenda u drugom velikom jesenskom maratonu Istria Granfondo. Zbog uporne kiše, bilo ih je manje nego prošle godine, no uspješno su otpedalirali jednu od tri uzrastima i predispozicijama prilagođene staze, otkrivajući pritom sjeverozapadnu Istru, područje koje se posljednjih godina sve više profilira kao destinacija privlačna ljubiteljima biciklizma i gurmanima.

Subota je bila rezervirana za obitelji s djecom i rekreativce. Biciklijada Istria Granfondo Family & Gourmet Tour, sa startom i ciljem ispred novigradske sportske dvorane, okupila je tridesetak sudionika, među kojima su, radi njihove sigurnosti, bili i policajci na biciklima. Najmlađa je među njima bila 2,5 godišnja Paola Crnković iz Rijeke, koja je vozila u društvu svojih roditelja.

Staza od 25 kilometara prolazila je Novigradom i okolicom, uključujući dijelove općine Brtonigla, kroz maslinike i vinograde uz more. U ovom je dijelu sudjelovanje bilo besplatno, a uključivalo je stanku s degustiranje delicija sjeverozapadne Istre - pršuta, pancete, sireva, sardela i maslinovih ulja te ručak uz tri vrste tjestenine.

Vrhunac manifestacije bio je u nedjelju u Umagu, iz čijeg su sportskog centra Stella Maris tjelesno spremniji biciklisti, rekreativci i profesionalci, krenuli jednom od dviju dionica. Istria Granfondo Small, duga 84 kilometra prolazila je Umagom, Novigradom, Višnjanom, Ponte Portonom, Grožnjanom i završila u Stella Marisu u Umagu, dok je Classic dionica od čak 161 kilometar većim dijelom prolazila stazom 14. etape poznate svjetske utrke Giro d'Italia iz 2004. - od Umaga, preko Novigrada, Višnjana, Pazina, Cerovlja, Marčenegle, Oprtlja, Ponte Portona i Grožnjana do Stella Marisa i Umaga.

Atraktivno natjecanje u izvođenju biciklističkih akrobacija i trikova na mountain i BMX biciklima, Istrian Wild Ride, koje se trebalo održati na platou kod stadiona Stella Maris, zbog kiše je odgođeno za sljedeći vikend. (K. FLEGAR; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter