Istria Culture - nova web-stranica kulturnog turizma

Projekt su predstavili Cristina Vojić Krajcar, Valter Flego i Vladimir Torbica  (M. ANGELINI)
Projekt su predstavili Cristina Vojić Krajcar, Valter Flego i Vladimir Torbica (M. ANGELINI)

U prostorima pulske Turističke zajednice na današnjoj konferenciji za novinare predstavljene su aktivnosti Turističke zajednice Istarske županije u sklopu projekta REVITAS II, među kojima je najznačajnija realizacija nove web-stranice posvećene kulturnom turizmu Istria Culture i pripadajuća mobilna aplikacija TOP 100 s audiovodičem na sedam jezika.

Kako je istaknuto, TZ Istre je za provedene aktivnosti na raspolaganju imao ukupno 128.041 euro, od čega će se 108.834 eura financirati iz projekta, a ostatak od 15 posto su vlastita sredstva.

Voditeljica projekta iz Turističke zajednice Cristina Vojić Krajcar istaknula je da su se u projekt uključili da bi što većem broju posjetitelja omogućili da što lakše dođu do važnih i zanimljivih podataka koji su godinama prikupljani, proučavani i objavljivani.

- No, zbog malih tiraža samih publikacija, ti podaci nisu bili svima dostupni. Stoga smo odlučili kreirati novu web-stranicu atraktivnog sadržaja i izgleda koja je potpuno posvećena kulturnom turizmu, kao i novu mobilnu aplikaciju s audiovodičem i prikazom na čak sedam jezika. Uz to, kreirane su i dvije igrice za djecu i odrasle s motivima fresaka te su uspostavljena i četiri info-kioska u Puli, Motovunu, Rovinju i Umagu koji sadrže sve informacije s web-stranice Istria Culture, kazala je Vojić Krajcar.

Po njenim riječima, digitalizirani su i svi promotivni materijali, konkretno šest različitih brošura i fotomonografija o freskama koje su sada u elektronskom izdanju dostupne svima. Uz to, tiskane su i brošure Otisak vremena i Urbana povijesna središta te brojni plakati, razglednice i ostali promotivni materijal. 

Prisutnima se obratio i istarski župan, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Valter Flego koji je naglasio da je kulturna baština neprocjenjiv razvojni resurs svake regije, kako u smislu turističke ponude, tako i za razvoj poljoprivrede, obrta i drugih gospodarskih djelatnosti.

- Odavno smo prepoznali kulturnu baštinu kao kapital na temelju kojeg stvaramo dodatne vrijednosti te razvoj istarskog zaleđa usmjeravamo u smjeru ekonomskog, a time i ravnomjernijeg razvoja Istre. Najveći benefit projekta REVITAS II, koji je proglašen jednim od tri najuspješnija u prekograničnoj suradnji, je svakako izgradnja kulturne infrastrukture, a to su Kuća fresaka u Draguću, posjetiteljski centar u Vodnjanu te multimedijalni centar i obnova radionica starih obrta u Buzetu, istaknuo je Flego,

Naglasio je da je i ovaj projekt doprinio stvaranju preduvjeta za gospodarski, prvenstveno turistički napredak središnje Istre te u konačnici i jačanju zavičajnog identiteta te Istre kao kulturne i turističke destinacije.

Župan je zaključio da je kod projekta ključno stvaranje inovativnog turističkog modela, ponajprije povezivanjem nematerijalne i materijalne kulture putem multimedijalnih sadržaja. Kako izgleda nova web stranica, svi zainteresirani mogu provjeriti na http://www.istria-culture.com/. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter