Istri u čast glazbom i fotografijama

Chiara i Fabio Jurić
Chiara i Fabio Jurić

Koncert i izložba fotografija "Istri u čast" priređeni su pred brojnom publikom u subotu navečer u Zajednici Talijana. Tom su prigodom izložene fotografije Marca Oliva, fotografa iz Trsta, a glazbu je skladala Jasna Zorić, skladateljica i umirovljena profesorica jezika, koja je neko vrijeme radila i na pulskom Filozofskom fakultetu. Zorić je sama i izvodila svoje skladbe, i to uz pomoć pijanistice Chiare Jurić, koja je ovdje nastupila i kao flautistica, te njezinog brata Fabia, violončelista.

Skladbe su bile podijeljene u četiri ciklusa: prvi je obuhvatio skladbe naslovljene Sanjarenje, Smirenje, Kiša u boriku i Uspavanka, potom Jednostavnost, Milonga, Trenutak razmišljanja i Sjaj u očima, zatim u trećem bloku Svijet starina, Slušajući Satiea, Radostan pjev i Buđenje, da bi završili s Bajka, Veseo ples, Lungomare i Istrian tune.

Zajedno s bratom i sestrom Jurić pokazala je nadahnuti nastup, precizno muziciranje, a Chiara i Fabio Jurić svojim nagradama i priznanjima potvrdili su svoj talent i glazbeno umijeće puno puta, pa tako i preksinoć.

Publika je prepoznala to vrsno muziciranje nagradivši ga ovacijama. Izložba Marca Olive bit će otvorena do 17. prosinca.

Marco Oliva rođen je u Trstu 1980. godine. Za njega je fotografija temeljni element sjećanja, nešto zabavno i izazovno, svaka je fotografija doživljaj. Najradije snima krajolike i arhitekturu, ali se ponekad bavi i uličnom fotografijom, posebice ukoliko se subjekt dobro uklapa u prirodni ili urbani krajolik.

Fabio i Chiara Jurić rade u glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, a usavršavali su se s poznatim pedagozima te sudjelovali su na brojnim natjecanjima gdje su dobili brojne nagrade i priznanja.

Jasna Zorić rođena je u Splitu, studirala je u Zagrebu, Francuskoj, SAD-u i Italiji. Prije nekoliko godina počela je stvarati glazbu kontemplativnog i opuštajućeg karaktera, te objavila je svoj prvi CD "Revelations" 2012. godine.

Nazočne je pozdravila te umjetnike predstavila Liana Diković, zadužena za kulturu pri Zajednici Talijana. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter