Istri treba još 345 milijuna kuna proračunskog novca

S prošlogodišnjeg Monte Librića (M. ANGELINI)
S prošlogodišnjeg Monte Librića (M. ANGELINI)

Saborski zastupnici iz Istarske županije, predvođeni IDS-om i njegovim zastupničkim klubom, nezadovoljni su raspodjelom državnog novca koja se može iščitati iz Prijedloga državnog proračuna za 2017. godinu. Prema prijedlogu Vlade - koji je u Hrvatskom saboru obrazložio premijer Andrej Plenković - Istri bi za investicije, održavanje u radu sveučilišta i Trgovačkog suda u Pazinu pripalo nešto manje od 175 milijuna kuna. Za koncesionara Istarskog ipsilona, BINA Istru, odvojilo bi se još 340 milijuna kuna, što zastupnici smatraju nedovoljnim. Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-ja u cilju zadržavanja i nadgradnje standarda u više područja uputio je zato čak 25 amandmana na Prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu u ukupnoj vrijednosti od 345 milijuna i 660 tisuća kuna.

Prijedloge IDS-ovih amandmana podržat će, kako je rekao, i zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, dok su "moguću podršku" najavili još neki istarski saborski zastupnici.

Konkrentno, IDS traži još tri milijuna kuna za sveučilište "Juraj Dobrila" u Puli, kojim bi se financirali nastavak izgradnje sveučilišnog kampusa, za nove djelatnike i napredovanja. Za održavanje objekata u socijalnom programu traže se sredstva za projekte rekonstrukcije i dogradnje domova umirovljenika u Buzetu, Novigradu, Raši, Puli i Rovinju u ukupnoj vrijednosti od 53 milijuna i 500 tisuća kuna.

IDS iz proračuna Ministarstva zdravstva traži šest milijuna kuna za Istarske domove zdravlja. S tim novcem bi se u ispostavi Pazin dogradio postojeći stacionar, uredila soba za palijativne pacijente i hitna medicinska pomoć.

Iz sredstava državnog proračuna traži se izgradnja i dogradnja osnovnih i srednjih škola u Pazinu, Puli, Bujama, Vrsaru, Svetvinčentu, Medulinu, Marčani, Kanfanaru i Žminju, za što bi trebalo 161 milijun kuna.

IDS-ovi saborski zastupnici tražit će od Vlade i sredstva za razvoj zdravstvenog turizma u okviru Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju. Smatraju da bi država trebala s 20 milijuna kuna sufinancirati preuređenje i osuvremenjivanje bolnice.

Na "listi želja" istarskih zastupnika je i razvoj lučke infrastrukture u Puli, Poreču, Rovinju, Vrsaru, Taru i Rapcu za što su, iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, tražili ukupno 108 milijuna kuna. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter