Istri slovačka iskustva u trošenju EU novca

Slovačko izaslanstvo u sjedištu Županije u Puli
Slovačko izaslanstvo u sjedištu Županije u Puli

Delegacija slovačke regije Trenčin koju predvodi Vladimir Buzalka, načelnik tamošnje administracije, susrela se u srijedu u Puli s istarskim kolegama, kojima je prenijela vlastita iskustva u korištenju sredstava iz strukturnih fondova Europske unije.

Vladimir Buzalka tom je prilikom kazao da u regiji Trenčin uspješno primjenjuju europrograme, ali i da mogu preuzeti istarska, odnosno hrvatska iskustva kada je riječ o turizmu i zdravstvu, djelatnostima koje su, po njemu, u Hrvatskoj razvijenije nego u Slovačkoj.

Oriano Otočan, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije, kazao je da je Istri posebno važno preuzeti slovačka iskustva kada je riječ o poticanju turizma, te projektima zdravstva i socijale.

- Mi smo im najbliži Mediteran. Oni imaju jak zdravstveni turizam i toplice. Također, jedan od ciljeva ovog posjeta jest povezati pulsko Sveučilište Jurja Dobrile sa sveučilištem Aleksandra Dubčeka u gradu Trenčinu, rekao je Otočan.

Slovaci bi u četvrtak trebali posjetiti pulsko sveučilište. Buzalka je kazao da bi želio da dvije institucije potpišu ugovor o suradnji, što bi zapravo bio konkretan početak suradnje dviju regija, koja je formalizirana ugovorom još 2006.

Zamjenica istarskog župana Viviana Benussi kazala je da su se Istrani za lanjskog posjeta Trenčinu pobliže upoznali s projektima koji se u Slovačkoj realiziraju sredstvima EU-a.

Slovačko je izaslanstvo u Županijskoj gospodarskoj komori predstavnicima istarskih gradova i općina predstavilo programe koje sufinancira europskim novcem: samo za projekte vezane uz okoliš odobren im je 131 milijun eura, za ruralni razvoj 118 milijuna, 93,5 milijuna za poticanje zapošljavanja, a 37 milijuna za program ekonomskog rasta i konkurentnosti. Među 11 operativnih programa su i kultura, turizam, obrazovanje te obnova cesta.

Slovaci bi u četvrtak trebali posjetiti i pulski Centar za socijalnu skrb. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter