Istri skinuto 7,9 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rebalansom državnog proracuna Istri je oduzeto 7,9 milijuna kuna, od cega se 3,9 milijuna odnosi na financiranje buduceg Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Dva milijuna kuna oduzeto je Opcoj bolnici Pula, koliko i pulskom sveucilištu za izgradnju studentskog kampusa.

Predsjednik Nadzornog odbora pulske opce bolnice Valerio Drandic rekao je da je bolnici prije bilo osigurano 6,986 milijuna kuna, a rebalansom su ta sredstva umanjena na 4,986 milijuna kuna.

- Radi se o sredstvima koja su bila osigurana za dovršenje projektne dokumentacije za izgradnju nove bolnice, a dio sredstava bio je namijenjen uredenju hitnog medicinskog trakta. To ne znaci da smo taj novac izgubili jer Vlada je u obrazloženju navela da ce se novac vratiti kroz proracun za iducu godinu. Izmedu ostalog, naveli su da se sredstva skidaju jer se nece uspjeti utrošiti do kraja ove godine, veli Drandic.

Na pitanje nisu li upravo županijska vlast i vodstvo bolnice odgovorni što sredstva nece iskoristiti i što ce se projekt izgradnje još dodatno otegnuti, Drandic je ponovio da novac nije izgubljen. - Gotovo da i nemamo razloga biti ljuti, tim više kada vidimo kakva je situacija u državnom proracunu i kakvi su sve rezovi napravljeni, smatra Drandic.

Što se tice Kaštijuna, naglasio je da ce, umjesto predvidenih 4,8 milijuna kuna, u investiranje centra iz proracuna stici 950 tisuca kuna, a radi se o novcu osiguranom za uredenje pristupne ceste. I tu ne vidi krivicu u lokalnoj vlasti ili vodstvu tvrtke Kaštijun, dodajuci da sredstva iz europskog fonda IPA treba odobriti Europska komisija.

Smanjenje sredstava za Istru komentirao je i župan Ivan Jakovcic, koji u tome ne vidi ništa spektakularno. Veli da je Vlada u obrazloženju navela da ce se novac dostaviti vec pocetkom iduce godine.

- Mi smo spremni u cijelosti potrošiti taj novac. Bilo je za ocekivati da ce se svugdje rezati i da ce Istra takoder pretrpjeti gubitak u proracunu. Sredstva koja su namijenjena bolnici, Kaštijunu i Sveucilištu ne doživljavam dramaticno lošim i pozitivno je što ocito postoji politicka volja da se državnim, ali i europskim sredstvima, financiraju županijski centar za gospodarenje otpadom i bolnica. (D. BAŠIC-PALKOVIC i D. GRAKALIC)

CJELOVITI TEKST MOŽETE PROCITATI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter