Istri prijeti nestašica vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugo sušno razdoblje nepovoljno utjece na izvore pod ingerencijom Istarskog vodovoda u Buzetu, koji vodom snabdijeva cak 28 istarskih gradova i opcina uz unutrašnjost i turisticko orijentiranu zapadnu obalu Istre. Sveti Ivan i Gradole nisu tako izdašni kao u istom razdoblju lani, a zbog nepovoljnih hidroloških prilika, razina vode u akumulaciji Butoniga takoder je niža nego što je to uobicajeno za ovo doba godine.

- Zadnji ovako nepovoljni uvjeti na izvoru Sv. Ivan zabilježeni su 1989. i 1993. godine, na izvoru Gradole 1989. godine, a na akumulaciji Butoniga 2008. godine, istice direktorica Istarskog vodovoda u Buzetu Laura Šuperina.

Prema dostupnim prognostickim modelima, iducih šest mjeseci predvida se, medutim, nastavak sušnog razdoblja s prosjecnim ili iznadprosjecnim temperaturama te prosjecnim ili ispodprosjecnim kolicinama oborina. Iako je prerano za pouzdane dugorocne prognoze, i vremenske i hidrološke, u Istarskom vodovodu kako se približava turisticka sezona, pogled sve cešce upiru u nebo.

Vodoopskrba na podrucju istarskog poluotoka specificna je po tome što je odnos zimske i ljetne potrošnje jedan naprama cetiri. Ljeti se zbog dolaska turista ona ucetverostrucuje, a na nekim obalnim podrucjima omjer iznosi i jedan naprama sedam.

Za sada je, kaže Šuperina, stanje zadovoljavajuce i vodoopskrba se odvija bez ikakvih problema, no bez kiše i povoljnijih hidroloških prilika mogu se ocekivati poteškoce u vodoopskrbi.

Niža razina vode u akumulaciji može utjecati na povišenje temperature vode. Po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti, voda za pice ne smije se koristiti u vodoopskrbi ako prijede temperaturni prag od 25 stupnjeva Celzija.

Darko Bratulic, direktor VSI-Vodovoda Butoniga kaže da su sadašnja razina vode u akumulaciji i kvaliteta rezultat izrazito sušnog razdoblja tijekom druge polovice prošle godine i ove zime, ali i da bi stanje djelomicno mogle popraviti najavljene proljetne kiše.

- Situacija koja se dogodila nije neocekivana i samo ukazuje na to da se s njom treba ponovo suociti i osigurati ranije zamišljene projekte, primjerice prihranjivanje akumulacije viškom vode u zimskom razdoblju iz izvora Bulaž, o cemu se prica od 1979. godine, kaže Bratulic. Pored tog rješenja postoje i druga, poput izgradnje akumulacije Pengari u koritu Mirne, dodaje. (G. CALIC ŠVERKO; snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter