Istri prijeti ljetna suša, kiše zasad nema na vidiku

Kišobrani ovog ljeta služe kao suncobrani (Arhiva)
Kišobrani ovog ljeta služe kao suncobrani (Arhiva)

Od zadnjih ozbiljnijih oborina u Istri prošlo je već punih četrdeset dana, dovoljno je to jasan pokazatelj da se istarskom poluotoku sprema još jedna dugotrajna ljetna suša sa svim neugodnim posljedicama koje ona donosi. To je, nažalost, postala glavna karakteristika ljeta u Istri, iz godine u godinu sve je gotovo identično - kiše prestaju već u svibnju ili najkasnije do polovice lipnja i ne dolaze do kraja ljeta ili čak ni do početka jeseni. Tako je to i ove godine.

Nakon relativno kišovitog svibnja, kiše je tijekom lipnja bilo malo, a nema je ni u srpnju. Na meteorološkoj stanici u Puli tijekom lipnja palo je tek tridesetak litara kiše po četvornom metru u nekoliko kratkotrajnih i slabih kiša. To je dvadesetak litara ispod dugogodišnjeg prosjeka. Zanimljivo je da je to čak i manje od prošlogodišnjeg lipnja, koji je bio izuzetno suh, a bio je to prošle godine i početak jedne od najdužih suša na ovim prostorima.

U prvih desetak dana srpnja na najvećem dijelu Poluotoka nije bilo kiše. Dugi niz sunčanih dana, visoke temperature i pojačana bura brzo su isušile tlo i uvele nas u još jedno vruće i sušno ljeto. Za nekoliko smo dana na polovici srpnja, ulazimo u najtopliji dio godine i teško je u idućem periodu očekivati neke obilnije oborine. Izuzetak mogu biti tek planinska područja, gdje se idućih dana može očekivati poneki kratki poslijepodnevni pljusak i kratkotrajno osvježenje.

Meteorološke su prognoze upravo takve, u idućih nekoliko tjedana očekuju se stabilne vremenske prilike. Dani će biti sunčani, vrući i suhi. Suša, koja je mjestimično već nastupila, proširit će se na čitav Poluotok. Već je sada gotovo sigurno da će to biti treće ljeto u nizu u kojem istarski poluotok pogađaju dugotrajne suše, nanoseći ozbiljne štete ovdašnjem gospodarstvu. Važno je naglasiti i da je od zadnjeg izrazito kišovitog ljeta u Istri prošlo punih deset godina, u međuvremenu je bilo nekoliko umjereno kišovitih, a daleko najviše onih u kojima je kiše u ljetnim mjesecima bilo vrlo malo. (Pripremio Mario Grabar)

Bez redukcija vode

Na sjeveru Istre za sada su povoljne hidrološke prilike koje utječu na dobru izdašnost svih izvora i akumulacije Butoniga. To za razliku od lani, kada se Istra suočila s velikom sušom i redukcijama, jamči sigurnu vodoopskrbu tijekom čitavog ljeta, doznajemo u Istarskom vodovodu Buzet. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter