Istri prijete bujične poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontinentalna Hrvatska ne mora strahovati od poplava kakve su ovih dana zadesile Francusku i Njemačku, no stanovnici Istre, Kvarnera i Dalmacije pozivaju se na oprez. Idući vikend donijet će veće količine oborina kompletnom priobalju, što bi moglo rezultirati bujičnim poplavama kakve su u Bavarskoj ovih dana odnijele i ljudske živote, upozoravaju u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Budući da bujice mogu biti nepredvidljive, građani bi tih dana trebali biti na pojačanom oprezu, ističu stručnjaci.

- Prema prognostičkom materijalu kojim raspolažemo, oborine se očekuju u četvrtak i petak u Istri, na sjevernom Jadranu, sve do srednjeg Jadrana. Veće količine oborina past će u subotu prijepodne na području Kvarnera, Riječkog zaljeva, Istre, sve do Gorskog kotara, a i na južnom Jadranu, upozorava Dijana Oskoruš, voditeljica Službe za hidrografske studije, analize i prognoze DHMZ-a. Tijekom subotnjeg popodneva i nedjelje, kiša će se proširiti i na zapadni dio kontinentalne Hrvatske, a u noći s nedjelje na ponedjeljak obilne se oborine očekuju u zapadnoj Istri.

Najveće će količine vode u nadolazećem kišnom valu, kažu prognoze DHMZ-a, dobiti jadranski slivovi rijeka Zrmanje, Cetine, koje ulaze u Jadransko more pa nema rizika od izlijevanja iz korita. U kontinentalnoj Hrvatskoj, kaže dr. Oskoruš, teoretski bi poplave u ovom trenutku mogla izazvati jedino reakcija Dunava na pritoke iz Austrije i Njemačke, no takav scenarij nije izgledan.

U ovom času, objašnjava, razlog za brigu su bujične poplave u jadranskom zaleđu, jer se procjenjuje da će na nekim područjima pasti i do 100 litara kiše po četvornom metru. Bujica bi tako tijekom subote i nedjelje moglo biti na Kvarneru, zapadnom i srednjem Jadranu, podno Biokova, oko Dubrovnika, pa čak do Crne Gore.

Kako je lokacije bujičnih poplava teško predvidjeti, a time i poduzeti odgovarajuće zaštitne mjere, stručnjaci apeliraju na građane da se u vrijeme jakih kiša ponašaju razumno, i izbjegavaju kretanje po otvorenom.

- Mi ne možemo izdati upozorenje za pojavu bujica, ali sigurno nije pametno ići automobilom u vrijeme jake kiše. Bujične poplave znaju biti gadne, jer nose ogromnu količinu blata, mulja, materijala, pa se stoga nije dobro zadržavati ni na prostorima ispod brda, navodi Oskoruš. Kao što se pokazalo u Bavarskoj, ali i lani u Dubrovniku, na Hvaru i Pelješcu, bujične poplave mogu izazvati veliku materijalnu štetu, jer se naglo podiže vodostaj velike energije, koji nosi sve pred sobom. Osim lokalnog stanovništva, na oprezu bi, ističu u DHMZ-u, trebali biti i turisti, osobito oni u kampovima.

Val iz Njemačke ne donosi probleme

U Hrvatskim vodama očekuju da će vodni val koji se iz Njemačke postupno kreće prema Hrvatskoj proći bez posljedica.

- Taj se val već drastično "spljoštio", novih oborina u Austriji i Sloveniji nije bilo, pa bi u Hrvatskoj, u slučaju da ne bude novih velikih oborina, mogao izazvati jedino povećani vodostaj Dunava. Probleme ne očekujemo, niti da će obrana od poplava biti podignuta, ističe Danko Biondić iz Hrvatskih voda. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter