Istri poseban status u Hrvatskoj s pet regija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska se mora regionalizirati jer iz Istre, Rijeke i Primorja neusporedivo više novca odlazi negoli se za investicije na tom podrucju izdvaja iz državnih fondova, rekao je u Labinu novinarima Darijo Vasilic iz Primorsko-goranskog saveza (PGS). Prvi je na listi te stranke, bloka Umirovljenici zajedno i Hrvatske radnicke stranke, u osmoj izbornoj jedinici. Listu u svih 11 jedinica nosi Ljubo Jurcic, koji je sa svojom Hrvatskom ekonomskom inicijativom izradio plan gospodarskog oporavka zemlje.

- Ne moraju ministarstva biti samo u Zagrebu, a javna poduzeca novac trebaju ubirati po regionalnom kljucu. Jesmo za solidarnost s manje razvijenim dijelovima države, ali ne po dosadašnjem modelu, dodao je Vasilic, gradonacelnik Krka. U podjeli države na pet regija s kompletno im povjerenom javnom administracijom i nadležnostima državne uprave, kakvom vidi Hrvatsku, Istra bi, veli, uz Medimurje dobila poseban subregionalni status s obzirom na ovdašnju snažno izraženu takvu svijest.

- Ulaskom na veliko tržište EU-a Hrvatska ima perspektivu, no pritom mora maksimalno zaštititi domacu proizvodnju. Važno je sav slobodan proracunski novac usmjeriti u sanaciju gospodarskih objekata i poticanje proizvodnje jer jedino ona stvara novi dohodak iz kojeg se mogu servisirati socijalni izdaci poput besplatnog školstva i zdravstva te stabilnih i rastucih mirovina, naglasio je Vasilic. "Dok drugi teže spašavanju proracuna, naš je koncept industrijska politika, ulaganje u tvrtke. Fiskalna i monetarna politika su u drugom planu jer dok dohodak stagnira, ne mogu se uvoditi novi porezi", zakljucio je.

- Naša koalicija mnogima djeluje neprirodno, no ona sažimlje znanje, rad i iskustvo. Jurcic naglašava nužnost reindustrijalizacije Hrvatske cija je gotovo sva proizvodnja prakticki uništena, istaknuo je Franjo Butorac (PGS), treci s liste. "Težimo ka kantonalno uredenoj državi švicarskog tipa s bogatim gradanima, uravnoteženom proizvodnjom i tercijarnim sektorom; rijecju, državi blagostanja", dodao je.

Na naš upit u cemu se razlikuju od koalicije koju predvodi SDP, bivša Jurciceva stranka, Butorac je ustvrdio: "Na Jurcicevoj listi su kreativci i stvaraoci, a na onima Kukuriku koalicije, HDZ-a te drugih politicki aparatcici". "Nudimo promjene, a ne smjenu", poentirao je Zdenko Pliško iz Stranke umirovljenika, drugi na listi.

Vasilic je na novinarsku opasku da Jurcic u intervjuima otvorenom ostavlja i opciju postizbornog koaliranja s HDZ-om, tu mogucnost kategoricno odbacio, kazavši da eventualne partnere mogu tražiti u snagama lijevog centra, i to uz uvjet prihvacanja glavnih programskih ciljeva ove liste. (I. RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter