Istri ostao minus od dva posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvih petnaest dana kolovoza nije poništio minus u turistickom prometu zabilježen u Istri u prvih sedam mjeseci 2010. I nakon Velike Gospe Istra vuce minus od dva posto u nocenjima i dolascima.

U prvih petnaest dana kolovoza u Istri je boravilo skoro 357 tisuca turista koji su ostvarili tri milijuna nocenja, što je minus od osam posto u dolascima i samo jedan posto u nocenjima u odnosu na lani.

Po tim naznakama teško ce biti doseci prošlogodišnje kolovoške brojke koje su turisticki sektor u Istri bacile u euforiju. Lani je kolovoz završio s plusom od devet posto u nocenjima i sedam posto u dolascima. Ostvaren je 6,1 milijun nocenja, a u Istri je tada boravilo cak 793 tisuce gostiju.

Bez obzira na to Denis Ivoševic iz županijske Turisticke zajednice jako je zadovoljan sezonom upravo zato jer su nocenja gotovo dosegla onu visoku letvicu koja je Istri postavljena te rekordne prošle godine.

No, vec sada zakljucuje da su Talijani definitivno podbacili, što je znak da je kod njih gospodarska kriza ucinila svoje. Njih je cak 15 posto manje nego lani. Isto tako minus imaju i vjerni kamping gosti Nizozemci i to cak devet posto u nocenjima.

Minus polako, ali sigurno tope Nijemci iako su još uvijek u padu pet posto u nocenjima. Zato s druge strane Istra bilježi veliki povratak Rusa i Ukrajinaca kojih je cak trideset posto više te imaju porast u nocenjima od dvadesetak posto.


Podijeli: Facebook Twiter