Istri nedostaje socijalnih stanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom prošle i ove godine Grad Pula je dodijelio 13 stanova s povlaštenom najamninom, a trenutno se na gradskoj listi nalazi 169 osoba koje cekaju dodjelu socijalnog stana. S obzirom na to da je Grad u dvije godine listu pomaknuo za svega 13 mjesta, zadnji s popisa još ce itekako morati pricekati na useljenje u stan s povlaštenom najamninom. Jedan od uvjeta za uvrštavanje na listu prvenstva je da ukupni prosjecni mjesecni neto prihod po clanu obiteljskog domacinstva ostvaren u prethodnoj godini ne prelazi 50 posto posljednjeg objavljenog iznosa prosjecne neto place u Hrvatskoj. On je lani na dan javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu stanova u najam iznosio 2.615 kuna.

U Porecu na socijalne stanove ceka 38 obitelji. Aktualna lista vrijedi do 2011. godine, a unazad cetiri godine dodijeljeno je 10 stanova. U Gradu Porecu planiraju izgradnju stambenih objekata u sklopu kojih ce se osigurati veci broj stanova za socijalno ugrožene obitelji, a istovremeno bi se trebao zbrinuti veci dio potrebitih s liste. Na podrucju Poreca ukupno 37 obitelji stanuje u stanovima za koje placaju zašticenu najamninu, a Grad im zbog lošeg socijalno-ekonomskog statusa subvencionira troškove.

U Pazinu na povlaštenu najamninu ceka 13 osoba, a u zadnjih godinu dana u najam su dodijeljena dva stana osobama s liste. Na podrucju Pazina socijalno ugroženi gradani koriste ukupno 42 gradska stana za koja placaju zakonom zašticenu najamninu. Grad Rovinj kao vlasnik stanova ima sklopljen 51 ugovor o najmu, od cega se 15 ugovora odnosi na najam stana sa zašticenom najamninom. Ukupno 25 ugovora sklopljeno je za najam sa slobodno ugovorenom najamninom, a 11 se odnosi na najam za nužni smještaj.

Grad Rovinj trenutno prikuplja podatke radi formiranja nove liste za rješavanje stambenih pitanja socijalno ugroženih osoba jer više ne raspolaže slobodnim gradskim stanovima podobnim za stambeno zbrinjavanje. U zadnjih godinu dana nije dodijeljen niti jedan socijalni stan, a kako kažu u Gradu, ukljuceni su u program poticane stanogradnje u sklopu kojeg su izgradene tri stambeno-poslovne gradevine te je temeljem liste reda prvenstva do danas na taj nacin zbrinuto ukupno 59 obitelji.

Na labinskoj listi na stanove ceka 18 osoba. U protekloj je godini dodijeljeno šest stanova, a do kraja ove godine moglo bi ih biti dodijeljeno još nekoliko, tvrde u Gradu. Naime, za nekoliko se stanova vodi sudski postupak radi ostavinske rasprave ili iseljenja. Od ukupnog broja gradskih stanova socijalno ugroženi gradani na podrucju Labina koriste 40 posto, odnosno 80 stanova.


Podijeli: Facebook Twiter