Istri nedostaje kvalitetan ugostiteljski kadar

Marino Paretić (J. PREKALJ)
Marino Paretić (J. PREKALJ)

Sezona za ugostitelje u Istri nije bila loša, iako se mogu čuti različite procjene, od katastrofalne do odlične godine, ovisno o tome o kakvom se restoranu ili lokalu radi te gdje posluju. Njihov predstavnik u vijeću županijske Turističke zajednice i predsjednik Nadzornog odbora Obrtničke komore Istarske županije Marino Paretić, kaže da je bila jednaka lanjskoj usprkos smanjenju PDV-a i uvođenju fiskalizacije.

- Prave pokazatelje sezone vidjet ćemo tek pri kraju godine. Doduše, više se u ugostiteljstvu ne zarađuje kao prije 20 ili 30 godina. Zbog krize nema Talijana koji su slovili kao odlični potrošači, a ove smo godine osjetili i veliki pad broja ruskih gostiju, također odličnih potrošača, veli Paretić, inače poznati umaški ugostitelj.

- Kada se ponovno počelo govoriti o povećanju PDV-a u ugostiteljstvu, mnogi su komentirali da ugostitelji ne zaslužuju manji PDV jer ni nakon manje stope nisu snizili cijene.

- Prvo su trebali pitati kakve su naše cijene, jesmo li ih uopće u zadnjih pet do deset godina dizali i jesu li se dizali troškovi i cijene namirnica. I onda su mogli pitati jesmo li smanjili cijene. Nitko nas nije pitao prije pet godina možemo li izdržati ove troškove i nabavne cijene s PDV-om od 25 posto.

- Je li problem u tome da u Istri postoji prevelika konkurencija među ugostiteljima?

- Lokalna samouprava bi treba poraditi na tome da, kao u drugim zemljama, ne možeš imati pet restorana - jedan do drugog. Najlakše je dati odobrenje da se otvori neki ugostiteljski objekt, međutim nitko se ne pita kako će taj čovjek živjeti. I onda dođe do prevelike koncentracije restorana i loše kvalitete.

- Smatrate li da je uistinu Istra destinacija vrhunske ugostiteljske ponude?

- Mislim da je. Međutim, trebalo bi se s druge strane zapitati i kakav kadar imamo i kako izgleda njihovo školovanje. Više nitko neće u kuhare i konobare. Danas većinom učenici idu u ugostiteljsku školu samo da nešto završe. Kasnimo dvadeset godina u tom pogledu za konkurencijom, a i pitanje je što nas očekuje kada se maknu granice i odakle će nam dolaziti radna snaga.

- Nedostaje li nam internacionalna kuhinja?- Ne trebaju nam meksička, kineska i slične kuhinje. Jedino trebamo raditi na tome da kuhinje u restoranima imaju bolju kvalitetu. (B. BAN)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter