Istri najviše nedostaju ginekolozi i pedijatri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na natječaj za prijam specijalizanata koji su Istarski domovi zdravlja objavili 14. svibnja stiglo je 13 molbi za specijalizaciju iz opće medicine, tri za pedijatriju i dvije za ginekologiju. Za razliku od pedijatrije i ginekologije, za koje se javilo točno onoliko kandidata koliko ih se i tražilo, za tri specijalizacije iz opće medicine konkurira čak 13 kandidata.

Imaju veći broj djece od standarda

Ravnatelj IDZ-a dr. Ante Ivančić napominje da će se kandidati odabrati u roku od 14 dana te ukazuje na manjak pojedinih liječnika.

- Specijalistima koje ćemo sad uputiti na školovanje bit će popunjena mjesta doktora koji će otići u mirovinu za pet do šest godina. Trenutno je najveći problem nedostatak pedijatara i ginekologa: nedostaje nam specijalist ginekologije u Umagu, Rovinju i Puli, ali se od 2018. do 2020. vraćaju tri specijalizanta. Osim dva pedijatra, svi imaju više pacijenata od standarda. Standardni broj osiguranika za tim zdravstvene zaštite predškolske djece (do sedam godina) je 950. Minimalni broj osiguranika je 715, a maksimalan 1.190, kaže Ivančić. Napominje da nedostaju i pedijatri u Puli, Buzetu, Rovinju i Umagu, dok liječnica koja će raditi u Buzetu koncem iduće godine završava specijalizaciju iz pedijatrije.

Tko će nam pregledavati djecu?

Na pitanje koliko liječnika odlazi u mirovinu i hoće li se IDZ uspjeti "pokriti" s obzirom na dugotrajnost specijalizacija, Ivančić veli da u iduće dvije godine 12 liječnika obiteljske medicine i jedan ginekolog ispunjavaju uvjete za odlazak u mirovinu.

- Ne može se reći hoće li oni i otići u mirovinu, jer veći broj liječnika od Ministarstva zdravstva traži produženje rada i nakon 65. godine. Specijalizacija iz opće medicine traje četiri godine, a ginekologije i pedijatrije pet. Do povrataka pedijatara sa specijalizacije pacijente će primati liječnici obiteljske medicine, kao što je slučaj u mnogim mjestima, kaže ravnatelj Istarskih domova zdravlja. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


 




Podijeli: Facebook Twiter