Istri najveći udio i u dolascima i u noćenjima

Turistički radnici ipak još ne mogu odmarati, sezona se nastavlja i u rujnu i listopadu (M. ANGELINI)
Turistički radnici ipak još ne mogu odmarati, sezona se nastavlja i u rujnu i listopadu (M. ANGELINI)

Hrvatski turizam je u plusu! Dade se to ustvrditi nakon što su ministar turizma Darko Lorencin i direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić jučer predstavili podatke o turističkom prometu za prvih osam mjeseci ove godine.

Podaci za razdoblje siječanj-kolovoz govore o 10,09 milijuna dolazaka, što je 5,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, te o 60,2 milijuna noćenja što je porast od 3,3 posto.

Ministar Lorencin ipak nije želio govoriti o rekordnoj sezoni.

- U prvih osam mjeseci, a posebice u kolovozu bilježimo odlične rezultate, a s obzirom na najave o dobrom bukingu za rujan i listopad, očekujemo vrlo dobru turističku godinu. Bili bismo zadovoljni ponavljanjem rezultata turističkog prometa od lani, s većim rastom prihoda od turizma od 2 do 3 posto, kazao je Lorencin. Smatra da bi se rekordna 2008. uz ovakve trendove mogla dogoditi za dvije do tri godine.  

U prvih osam mjeseci strani su turisti ostvarili porast od 6 posto u dolascima (9,13 milijuna dolazaka) i porast od 3,9 posto u noćenjima (55,1 milijun noćenja).

Podaci pokazuju da su sve jadranske županije i Zagreb u kolovozu imali poraste dolazaka i noćenja, a sve su, osim Istre, poraste zabilježile i u osam mjeseci.

Istra je pak osam mjeseci završila s blagim padom noćenja od 1 posto, ali i porastom broja turista od 0,6 posto. Ipak, može se pohvaliti najvećim brojem i dolazaka turista, 2,6 milijuna, i noćenja, 18,5 milijuna, čime je u ovih osam mjeseci zauzela i najveći tržišni udjel od 26,3 posto u dolascima i od 30,6 posto u noćenjima.

Najveće poraste dolazaka turista od 15 posto i noćenja od 12,4 posto u osam mjeseci ove godine imao je Zagreb, a slijedi Dubrovačka-neretvanska županija s porastima dolazaka od 10 posto i noćenja od 7,5 posto. (S. PAVIĆ, Hina)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter