Istri najvažnija izgradnja bolnice u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana Statuta Istarske županije, u Istarskoj sabornici u Porecu održana je svecana skupština kojoj su prisustvovali brojni uzvanici, medu kojima bivši hrvatski predsjednik i pocasni gradanin Istarske županije Stjepan Mesic, te Nenad Canak, predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i dugogodišnji prijatelj Istre.

Uz cestitke svim gradanima Istre, predsjednik skupštine Dino Kozlevac podsjetio je na okolnosti donošenja županijskog Statuta 1994. godine i do konacne obrane pred Ustavnim sudom 2008. godine onih njegovih odredbi koje se ticu onoga što je narod Istre stvorio: višenarodnost, višejezicnost, suživot, poštivanje tradicije i duhovnosti, ostvarenju slobode u pravom smislu rijeci.

Istarski župan Ivan Jakovcic u svom je govoru porucio kao Istra ima cvrste temelje na kojima je izgraden i Statut županije, te u njegovom svjetlu pozvao sve gradane da se prilikom predstojecih popisa stanovništva izjasne onako kako žele i kako se osjecaju.

Župan je rekao kako su sada prioriteti Županije puna zaposlenost, izgradnja moderne infrastrukture i suradnja s europskim regijama.

- Svakako najvažnije je i izgradnja nove bolnice u Puli i zato se nadamo da ce Ministarstvo zdravstva i ova Vlada do ljeta napokon riješiti sve financijske dileme oko ovog projekta. U suprotnom shvatit cemo da je svako daljnje odlaganje izgradnje nove bolnice iskljucivo politicki motivirano, na što ce Istarska županija svakako morati u radikalne korake, rekao je Jakovcic.



Dotaknuo se i pitanja decentralizacije, koja je, kako je istaknuo, nužna i bez koje Hrvatska nece biti konkurentna u odnosu na druge zemlje Europske unije.

- Istarska županija ce predstaviti plan za izlazak iz krize i to sa dva prijedloga, stvaranjem uvjeta za zaposlenost i stvaranjem uvjeta za konkurentnost svih gospodarskih sektora. Osmislimo li za izlazak iz krize i povoljnije uvjete za ulaganje možemo sigurno krociti naprijed, rekao je župan.

Dodao je kako je pritom nepotrebno izgubljeno puno vremena u opiranju projektima poput Brijuni riviere i golf igrališta, pri cemu su kako je dodao, pridonijela i pisanja nekih medija kojima je cilj blatiti, a pri cemu zaboravljaju da ovi projekti znace i otvaranje novih radnih mjesta i izlazak iz krize.

- Danas treba da se taj izlazak iz krize bazira na radu, znanju i motivaciji koji ce stvoriti nove sektore. Ocekujemo još malo strpljenja i vjere, jer osjecam da smo dotakli dno i da ce se stvari poceti mijenjati. Imamo jasne ciljeve i zato vas pozivam na zajedništvo i iskreno povjerenje kao osnova za poštivanje onoga što smo si zadali, rekao je Jakovcic.



- Decentralizacija je bitna da dobijemo motivaciju, jer ako sva sredstva idu u centar onda su niže razine manje motivirane za profit. Zato je važno da sada i poslije izbora zalažemo za veci stupanj decentralizacije, to je važno radi samih gradana, rekao je Stjepan Mesic.

Dodao je da je turizam u Hrvatskoj bitan, ali i da je bitno proizvoditi za turizam, pri cemu je bitno industrijalizacija Hrvatske i podizanje tehnologije na višu razinu.

- Moramo što prije u Europu, ali to neka ne bude naš zadnji cilj. U Europu moraju uci i naši susjedi jer time definitivno iskljucujemo rat kao sredstvo. Kad Europska unija udruži svoje potencijale to ce biti najjaci faktori mira u svijetu i motivi za suradnju. Jednom kada je arhitektura granica gotova nema potreba za stvaranjem novih, potrebno je otvoriti granice u toj novoj Europi. Zato svi moramo raditi i izgraditi da do tog ujedinjenja i dode, dodao je Mesic.


Podijeli: Facebook Twiter