Istri manje nego u proracunu 2009.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski saborski zastupnici imat ce tijekom tekuce sjednice dosta posla budu li željeli nagovoriti Vladu i ministra financija da barem malo više pomognu projekte u njihovoj županiji. Naime, u prijedlogu državnog proracuna za 2010., koji je upravo stigao na stolove zastupnika, stoji da ce svi projekti što ih država placa u Istarskoj županiji, ukljucujuci i redovito funkcioniranje sveucilišta u Puli, biti financirani sa 68,884.483 kune. Taj je iznos manji od onog iz proracuna za 2009. - što su ga istarski politicari, ali i javnost, ocijenili sramotnim - te se nalazi na razini sredstava koja je u ovoj godini predvidio prvi rebalans proracuna iz srpnja.

Analiza prijedloga državnog proracuna po stavkama pokazuje da ce Ministarstvo unutarnjih poslova za centar za obuku vatrogasaca u Fažani potrošiti 105 tisuca kuna, dok je projekcija za 2011. - 108 tisuca kuna. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva ce za županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun potrošiti cetiri milijuna i 850 tisuca kuna. Godine 2011. ta bi brojka trebala narasti na 15 milijuna i 600 tisuca kuna.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ce najviše novca potrošiti na redovitu djelatnost Sveulicišta Jurja Dobrile - 39 milijuna 654.193 kune te još cetiri milijuna i 855 tisuca kuna na druge troškove te visokoškolske ustanove. Za izgradnju sportske dvorane u Rovinju investirat ce se 14 milijuna i 964 tisuce kuna. Za izgradnju sportske dvorane talijanske srednje škole u Puli potrošit ce se 720 tisuca kuna u 2010., a predvida se i 789 tisuca u 2011. Projekcija troškova istarskog sveucilišta u 2011. pokazuje da bi se za redovne i druge troškove trebalo utrošiti nešto više sredstava, tocnije na redovitu djelatnost oko 40 milijuna kuna, dok za druge troškove nešto više od šest milijuna.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi investirat ce u Opcu bolnicu Pula u 2010. godini dva milijuna i 486.290 kuna, dok ce troškovi Doma za psihicki bolesne odrasle osobe "Vila Maria" iznositi milijun i 200 tisuca kuna. Ministarstvo pravosuda potrošit ce na adaptaciju zgrade Državnog odvjetništva u Puli 50 tisuca kuna.

Proracun za 2009. predvidao je Istri 77 milijuna i 300 tisuca kuna, no te su brojke smanjene ljetnim rebalansima. Nakon prvog Istarskoj županiji ostalo je 67 milijuna i 300 tisuca kuna, dok je drugi rebalans smanjio investicije na 59 milijuna. Sadašnji proracunski izdatak za Istru je, dakle, na razini prvog rebalansa, no nitko ne jamci da se ta skromna sredstva nece i dalje smanjivati. Naime, brojni ekonomski analiticari vec predvidaju da ce se državni proracun za 2010. morati mijenjati zbog manje naplate poreza od ocekivane te povecanih obaveza države. Kako ce u svemu tome proci istarski projekti, nemoguce je predvidjeti, ali teško da mogu biti financirani skromnije nego što je to trenutno slucaj.


Podijeli: Facebook Twiter