Istri hrle Poljaci, Cesi, Rusi i Slovaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zadnjih tjedan dana u Istri je porastao broj nocenja koji je polako, ali sigurno, poceo topiti predsezonski manjak od šest posto. Taj je manjak bio evidentan prije samo deset dana, a prema statistikama od proteklog vikenda on sada iznosi samo tri i pol posto, u odnosu na isto razdoblje lani.

Inace, od pocetka godine do 22. srpnja u Istri je ostvareno osam milijuna nocenja, dok se lani u isto vrijeme ta brojka kretala oko 8,3 milijuna. Ako se uzme u obzir da je do kraja lipnja bilo 4,2 milijuna nocenja, znaci da je u samo tri srpanjska tjedna ostvareno 3,8 milijuna nocenja. Da bi se dosegli prošlogodišnji srpanjski statisticki rezultati nocenja, potrebno je doci do brojke od 5,6 milijuna, što, prema direktoru županijske Turisticke zajednice Denisu Ivoševicu, ne bi trebalo biti teško postici.

- Ta bi brojka bila i veca kada bi se statistici pribrajala nocenja nauticara koji se ove godine vode preko sustava Hrvatske turisticke zajednice, a ne lokalnih TZ-a. Onda bismo bili u minusu samo dva posto. U zadnjih desetak dana porast smo zabilježili sa svih naših tržišta, od Ceške i Italije do Njemacke. Najveci porast zabilježili su Poljaci i to za cetiri posto, Slovaci za pet posto i Slovenci za cetiri posto, kaže nam Ivoševic.

Istice da su na istoj razini kao lani u periodu od pocetka godine do 22. srpnja ostali Austrijanci, Poljaci i Cesi, dok su Slovenci u plusu šest posto, a Rusi cak dvadeset posto. Još uvijek minus drže Nijemci, i to od cak devet posto, te Talijani od deset posto.

- Nevjerojatno je kako se samo u tjedan dana toliko popravila statistika, a gledajuci buking turoperatora ta ce brojka rasti. Bez obzira na to što su Nijemci dosad imali minus, i to prvenstveno zbog Svjetskog nogometnog prvenstva, sljedeci tjedan ocekuje se njihova veca navala jer pocinju školski praznici u pokrajini Baden- Wuerttemberg, a potom u Bavarskoj. Mislim da nas oni ne bi trebali iznevjeriti, smatra Ivoševic. Nešto je bio oprezniji oko procjene za Talijane cije razdoblje glavnih godišnjih odmora pocinje u kolovozu.

- Kod Talijana je evidentno da je loša ekonomska situacija, a i mi smo im postali skupa destinacija. Uz to, Talijani svojim gradanina u rizicnijoj socijalnoj grupi daju poticaje od 600 do tisucu eura da ljetuju u svojoj zemlji te je teško sada prognozirati koliko ce nam Talijana doci. Takoder treba voditi racuna da ove godine vikendi drugacije padaju nego lani i da je nekad nezahvalno usporedivati statistike, zakljucuje celni covjek županijskog TZ-a.


Podijeli: Facebook Twiter