Istri 250 milijuna kuna iz državnog proracuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U državnom proracunu za 2012. godinu, koji je Vlada u ponedjeljak predstavila u Hrvatskom saboru, na projekte i troškove u Istarskoj županiji otpada 85 milijuna 254 tisuce i 507 kuna. To je nešto više od proracunskih troškova koje je bivša, HDZ-ova Vlada odvajala za Istru u 2010. i 2011. godini. U 2010. Istarska je županija, poslije drugog rebalansa proracuna, dobila 68 milijuna kuna, dok je nakon rebalansa prošle godine iznos bio oko 74 milijuna kuna.

Treba naglasiti da se u državne investicije u Istri može ubrojiti i subvencioniranje tvrtke Bina-Istra, koja ce u 2012. od Vlade dobiti 165 milijuna kuna. Taj ce se novac utrošiti na nastavak izgradnje Istarskog ipsilona i pocetak radova na drugoj cijevi tunela kroz Ucku.

Iz državnog proracuna za redovan rad pulskog sveucilišta u 2012. planirane su 41.156.863 kune, od cega ce najveci dio otici na rashode za zaposlene. Bruto place na sveucilištu pojest ce više od 34 milijuna kuna tih sredstava.

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun stajat ce pak 38.985.644 kune, a rijec je o novcu koji u državni proracun dolazi iz IPA fondova Europske unije.

Opca bolnica u Puli iz državnog proracuna dobiva dva milijuna i 450 tisuca kuna, koji ce se potrošiti na gradevinske radove i nabavku dugotrajne imovine. Dom za psihicki bolesne odrasle osobe "Vila Marija" dobiva sto tisuca kuna za iste potrebe.

Sportska dvorana u Rovinju ce za gradevinske radove i nabavku imovine dobiti milijun i 860 tisuca kuna, dok se izgradnja sportske dvorane talijanske srednje škole u Puli navodi u proracunu, ali bez financijskih izdataka.

Financijska sredstva dobit ce i pravosudna tijela za rekonstrukciju svojih objekata. Opcinski sud u Bujama dobit ce 450 tisuca kuna za opremu i gradevinske radove, dok ce Opcinsko državno odvjetništvo u Puli za rekonstrukciju zgrade dobiti 250 tisuca kuna. U državnom proracunu stoji da ce opcinski sud u Pazinu i županijski sud u Puli dobiti tisucu kuna za rekonstrukciju, ali se navodi da ce u 2013. pazinski sud dobiti 500 tisuca kuna, a pulski tri milijuna kuna za istu svrhu.

Sveukupni proracunski troškovi koji se predvidaju za Županiju istarsku iznose 85 milijuna 254 tisuce i 507 kuna, a pribroji li im se i znacajna subvencija Bina-Istri iznose 250 milijuna 254 tisuce i 507 kuna. Saborski zastupnici iz Istre u svojim su raspravama podržali prijedlog državnog proracuna.

"Jasno je da proracun svima nama otvara oci. U Hrvatskoj se živi teško i prije ce biti gore nego što ce potom biti bolje", kaže IDS-ovac Damir Kajin, kojeg smo zamolili da za Glas Istre komentira "istarski dio" državnog proracuna. "Najbitnije je da se kroz proracun naslucuju dvije velike investicije kroz koje bi u 2012. moglo biti angažirano oko dvije tisuce ljudi u Istri. Radi se o subvenciji Bina Istri te o sredstvima iz IPA programa za županijski centar za gospodarenje otpadom na Kaštijunu", objašnjava Kajin. (Dubravko GRAKALIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter