Istri 1961 za jesenske izvedbe naklon do poda

'Zeleno-žuti' su se ove polusezone radovali kao nikad prije (M. MIJOŠEK/arhiva)
'Zeleno-žuti' su se ove polusezone radovali kao nikad prije (M. MIJOŠEK/arhiva)

Polusezona iz snova. Najkraći je to opis onoga što je pulski nogometni prvoligaš ostvario protekle jeseni. Istra 1961 je polusezonu zaključila na sjajnom šestom mjestu nikad jače Lige 10, s osvojenih čak 26 bodova iz 19 utakmica, budući da će domaći ogled s Dinamom tek odraditi 6. veljače.

No, ovo šesto mjesto samo po sebi i ne odaje toliko vrijednost ostvarenog u pulskom klubu sve dok se ne pogleda ljestvica. A tada se vidi da "zeleno-žuti" imaju čak osam bodova ispred Slavena te 14, odnosno 16 pred tandemom s dna. Prisjetimo li se da je uoči prvenstva sanjana mirna plovidba HNL morem i siguran ulaz u luku spasa, ovo je "debelo" iznad plana.

No, kao i u reklamama, to nije sve. Uz ovako zapažen prvenstveni učinak izboren je i ulazak u polufinale Kupa Hrvatske, u kojem ih čeka dvostruki ogled s pobjednikom para Osijek - Rijeka. Tek drugi put u povijesti pulskog nogometa izboren je ulazak među najbolje četiri momčadi. Prvi je put isto izboreno u sezoni 2002./03., kad je trener Elvis Scoria odveo tadašnji Uljanik do finala s Hajdukom.

I sve ovo momčad Igora Pamića ostvarila je samo pola sezone nakon najboljeg plasmana pulskog kluba u povijesti nastupanja u Prvoj HNL. Jer, Istra je sedam sezona igrala Prvu HNL i najbolji plasman bio joj je sedmo mjesto, dok je Istra 1961 prošle sezone, također u sedmoj prvoligaškoj sezoni, upisala šesto mjesto.

S obzirom na ljetno dovođenje nepoznatih igrača i tragediju usred priprema, kad je preminuo Alen Pamić, protekla je polusezona pravo remek-djelo trenera Igora Pamića i njegovih suradnika.

Za igrače koji su iz anonimnosti postali hit na prvoligaškim travnjacima bez sumnje konkuriraju robusni napadač Dejan Radonjić, doveden iz županijske lige, te brzanac Petar Franjić, u kojemu zagrebački klubovi nisu prepoznali kvalitetu koju je Pamić "nanjušio".

Radonjić s četiri i Franjić s pet golova su uz Križmana i sjajnog brazilskog driblera Joa, još jedne dobivene oklade pulskog kluba, bili glavna napast za suparničke obrane, koje su u 19 susreta matirali čak 27 puta.

Na krilima svoje napadačke četvorke i uz odličnu suradnju svih ostalih igrača koji su odigrali ove polusezone, trener Pamić i njegovi suradnici napravili su posao za čistu peticu.

Odlična gledanost

Nogometaši Istre 1961 protekle su polusezone bili četvrti klub Prve HNL po ukupnom broju gledatelja, dakle računajući i pulske utakmice i gostovanja. Bolji su bili tek Hajduk, Dinamo i Rijeka.

Kad se u obzir uzmu samo domaće utakmice i tu je pulski klub na četvrtom mjestu, gledajući u leđa tek tradicionalno najgledanijem Hajduku, Dinamu i Rijeci koja je doživjela procvat. U devet susreta na "Drosini" je ukupno, po našoj statistici, bilo 23.700 gledatelja, odnosno 2.633 u prosjeku.

Uzmemo li u obzir da je domaći susret s Dinamom odgođen, a da su u Puli tek po jednom gostovali Hajduk i Rijeka, što su tri najposjećenije utakmice, ovaj je prosjek gledanosti "zeleno-žutih" za svaki respekt. (R. CAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter