Istri 1961 presudio izostanak vizije


Na aktualnom satu večerašnje sjednice Gradskog vijeća vijećnička pitanja bila su najčešće upućena gradonačelniku Borisu Miletiću te pročelniku Giordanu Škufliću. SDP-ov vijećnik Igor Belas zanimao se da li je rotor u Šijani u potpunosti završen te je li za njega ishodovana uporabna dozvola. Ujedno ga je zanimalo i je li određena lokacija spomeniku Mati Parlovu.

Rotor ima samo privremenu dozvolu

- Grad Pula nije još preuzeo objekt od investitora, odnosno Hrvatskih voda. Uočeni su nedostaci i čekamo da se oni uklone, no objekt je u potpunosti siguran za promet i kao takav ima privremenu dozvolu, kazao je gradonačelnik, koji je o spomeniku Parlovu naveo da ima nekoliko inicijativa i strana koje su involvirane u cijeli proces, od Grada Pule, preko Hrvatskog boksačkog saveza, do obitelji koja je zaštitila ime, pa i konzervatora koji se nisu složili s idejom obitelji da se spomenik podigne kod Arene.

- Oformili smo povjerenstvo koje traži novo rješenje, jedna od lokacija su svakako i Giardini, no tada bi se spomenik morao uskladiti dimenzijama. Radimo sve što možemo da zadovoljimo sve stranke, poštujući i želje obitelji, kazao je Miletić.

Vijećnicu IDS-a Jadranku Černjul zanimala je situacija u Nogometnom klubu Istra 1961, a i SDP-ovog Siniša Gordić zašto je Vijeće nedavno prihvatilo financijski izvještaj kluba.

- Da se u datom trenutku nisu pojavili privatni investitori mi danas ne bi imali prvoligaša, i to moramo priznati. S druge strane, vremena su se promijenila i više nije prihvatljivo da porezni obveznici financiraju profesionalne klubove. Postoje zainteresirani novi ulagači, koji su izrazili interes za preuzimanjem kluba. Prihvaćanje samog izvještaja nije ni u čemu sporno jer klubu nisu presudili samo financijski problemi, već i izostanak vizije i znanja u vođenju prvoligaša, rekao je gradonačelnik.

Oko pitanja o bespravnom kampiranju očitovali su se i pročelnik i gradonačelnik. I dok je Škuflić kazao da je to u ingerenciji turističke inspekcije i da komunalni redari inspektore mogu samo upozoriti na problem, gradonačelnik je iskazao nezadovoljstvo što lokalna uprava nema alate kako bi ovakve i slične stvari mogla sankcionirati, ponovivši kako se upravo zato zalažu za što veću decentralizaciju.

IDS-ovog vijećnika Ardemija Zimola zanimalo je, pak, kada će bivše vojne zone i objekti napokon prijeći u vlasništvo Grada, na što je Miletić kazao kako ne postoji ni jedno racionalno objašnjenje zašto je država u tom procesu tako troma, istaknuvši pritom pozitivan primjer početka radova na sv. Katarini i Monumentima, no i podsjetio da je od početak cijele priče i natječaja do danas prošlo predugih osam godina.

Nastavimo graditi, a ne rušiti

Na kraju je HDZ-ov vijećnik Petar Ćurić upitao zašto je na obilježavanju obljetnice stradanja na Varagaroli bila Slobodna općina Pula u egzilu, upitavši gradonačelnika zna li tko su oni i zašto su bili u službenom protokolu grada. Miletić se, pak, pozivajući se na toleranciju, suživot i antifašizam kao temeljne vrijednosti Pule, ogradio riječima da se radi o udruzi građana, a ne instituciji koja na obilježavanju tragedije dolazi duži niz godina.

- Pokušajmo odati pijetet žrtvama, posebno civilima i nastavimo graditi, a ne rušiti, pozvao je Miletić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter