Istri 0,07 posto državnog budžeta!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarskoj županiji pripast ce tek 90 milijuna i 816 tisuca kuna iz državnog proracuna za 2011. godinu, koji je na rashodovnoj strani težak 122 milijarde i 300 milijuna kuna. Stavke kojima središnja država financira odredene projekte u Istri nešto su izdašnije nego u 2010. godini, kada je, nakon drugog rebalansa proracuna, ostalo samo 68 milijuna kuna za troškove.

U prijedlogu državnog proracuna za 2011. navode se i iznose sredstva koja bi se za odredene projekte i poslove trošila 2012. i 2013. godine. Buduci da ih predlaže Vlada koja je u posljednjoj godini mandata, rijec je samo o dobrim željama.

Sljedece, 2011. godine, planira se izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, za što ce se utrošiti pet milijuna i 242 tisuce kuna. U 2012. predviden je trošak od 44 milijuna kuna, dok bi se 2013. potrošilo oko 28 milijuna kuna. U naredne tri godine, od 2011. do 2013., za izgradnju sportske dvorane Talijanske srednje škole u Puli utrošit ce se milijun i pol kuna godišnje. Izgradnja sportske dvorane u Rovinju, pak, u 2011. godini koštat ce 17 milijuna i 200 tisuca kuna.

Redovita djelatnost pulskog Sveucilišta Juraj Dobrila "olakšat" ce državnu kasicu za 42 milijuna i 667 tisuca kuna u 2011. godini, te otprilike jednako toliko u svakoj od sljedece dvije godine. Sveucilište u Puli dobit ce dodatnih deset milijuna i 300 tisuca kuna za investicije svake od sljedece tri godine.

Opca bolnica u Puli prošla je znatno skromnije: u 2011. dobit ce dva i pol milijuna kuna, dok za 2012. i 2013. godinu nisu predvidena sredstva iz državnog proracuna. Dom za psihicki bolesne osobe "Vila Marija" dobit ce milijun i pol kuna za svoj rad. Znatno više ce prihodovati Opcinsko državno odvjetništvo u Puli, koje ce 2011. za rekonstrukciju zgrade potrošiti 11 milijuna i 293 tisuce kuna. Opcinski sud u Bujama sljedece godine dobit ce 200 tisuca kuna.

Sveukupno, Istarska županija dobit ce iz proracuna 90.816.049 kuna. Toj brojci možemo dodati i sredstva koja ce Hrvatske vode potrošiti na izgradnju melioracijskih gradevina za odvodnju i navodnjavanje, u iznosu od 226 tisuca kuna.

Susjedna, Primorsko-goranska županija, dobit ce 408 milijuna kuna. Vjerskim zajednicama, usporedbe radi, pripast ce 270 milijuna i 800 tisuca kuna, dok ce Sveta Stolica, po odredbama Konkordata, iz državnog proracuna "zaraditi" 245 milijuna kuna. Hrvati u Bosni i Hercegovini ce za razvitak kulture, znanosti i sporta iz hrvatskog proracuna dobiti 26 milijuna i 600 tisuca kuna. (Dubravko GRAKALIC)

ISTARSKI SABORSKI ZASTUPNICI O PRORACUNU
Tanja Vrbat (SDP): HDZ gradi samo u svom kraju

Mi zastupnici iz Istre uopce se više ne cudimo macehinskom odnosu središnje države prema nama. Kao prvo, gotovo je nemoguce išcitati projekte koje ce Vlada podržati jer je proracun tako napisan u grubo da se, primjerice, ne zna koje ce se ceste gdje graditi ili bilo kakva infrastruktura. Plan hrvatskih cesta nema stavke po projektima ili županijama, isto tako niti plan hrvatskih voda, šuma i ostalih javnih poduzeca. Stoga nije razvidno koja ce se infrastruktura financirati u Istri. No buduci da se radi o proracunu za izbornu godinu, s pravom možemo zakljuciti da ce se graditi u sredinama gdje pretežno žive biraci HDZ-a i njihovih partnera.

Glede velikih stavki za Istarsku županiju, smanjuju se ulaganja u Opcu bolnicu Pula, što je katastrofa jer svi koji su imali nesrecu da imaju posla s tom bolnicom znaju kakvi su tamo uvjeti rada i u kojem je stanju infrastruktura. Najrazvijenija županija u RH ima definitivno najslabije opremljenu i derutnu bolnicu. Od planiranih 10 milijuna za ovu godinu realizirano je nešto manje od pola tog iznosa, dok je plan za 2011. godinu dva i pol milijuna, a pitanje je kolika ce biti realizacija. Sramota!

Zanimljivo je da nas je premijerka plašila stavkom od 170 milijuna kuna za održavanje referenduma o pravima radnika koji su uspjeli izbjeci u dosluhu s Ustavnim sudom, dok se za iducu godinu planira tek 50 milijuna kuna za provedbu referenduma o pristupanju Hrvatske u EU. Kako je moguce da se za taj referendum planira tri puta manje sredstava nego za onaj prvi? To znaci da je Vlada samo svojedobno lupetala cifre i plašila gradane.

Damir Kajin (IDS): Sutrašnji rezovi bit ce još bolniji

Cijeli državni proracun ovisi o tome hoce li se Vlada zadužiti 24 milijarde kuna ili nece. U njemu nema potrebnih rezova jer nitko ne želi povuci krajnje nepopularne mjere. Korisnici proracuna trebaju dobivati pet posto manje, što je neugodno, ali to možemo pogledati i na drugi nacin.

Recimo, radnici Alatnice iz Pule mogu ici doma, a lokalna samouprava nece ici. Novinari Glasa Istre mogu dobit 30-40 posto manje, a novinari Vjesnika ne mogu. Privatna brodogradilišta mogu se zbog apsurdnih zakona ugasiti, državna ne mogu. Ako se to ne dogodi ove, dogodit ce se iduce godine, pa cemo proracun za 2012. morati napraviti daleko drasticnije. Rezovi danas bili bi bolni, ali oni sutra bit ce daleko bolniji. Put u pakao poplocan je dobrim namjerama, kaže Dante, no put u pakao, po ovoj Vladi, poplocan je lošim namjerama jer iza sebe ostavlja pustoš.


Silvano Hrelja (HSU): Nije mi jasno zašto se župan ulaguje Vladi

Nema se puno za reci o istarskom dijelu državnog proracuna. Uvijek smo na istome, dobiva se premalo. Ponekad mi se cini da se naš župan ulaguje Vladi, a kad vidim proracun, doista mi nije jasno zbog cega. Proracun je neprihvatljiv i teško ga se može popraviti. Županije koje imaju vece prihode i više daju u proracun trebale bi više i dobivati, jer ovakva politicka preraspodjela necijeg "viška vrijednosti" naprosto nije u redu. Tu nam treba strateški preokret.

Dino Kozlevac (SDP): Dobivamo samo mrvice

Proracun je, s istarskog stajališta, cista katastrofa. Dobivamo mrvice od onoga što Istra izdvaja za državni proracun. Mi u SDP-u cijeli ovaj proracun smatramo "van pameti", ali i neodrživim.

Nevio Šetic (HDZ): Projekti se nastavljaju

Proracun podržava zapocete projekte u Istri. Osobito veseli cinjenica da je za Sveucilište Jurja Dobrile dano malo više sredstava.


Podijeli: Facebook Twiter