Istrebljenje korupcije - posao za cijelo stoljeće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je, uz Sloveniju, najkorumpiranija zemlja Europske unije, ustvrdila je nedavno ugledna američka konzultantska tvrtka Ernst and Young, no hrvatski stručnjaci podsjećaju da je nekada bilo još i puno gore.

"U posljednjih deset godina, protukorupcijski su mehanizmi uvelike unaprijeđeni, a i građani su posljednjih godina postali mnogo osjetljiviji na upravljanje javnim dobrima, pa očekuju da se zajedničkim resursima savjesno upravlja", kazao je Zorislav Antun Petrović, dugogodišnji čelnik hrvatske podružnice Transparency Internationala, međunarodne nevladine organizacije koja nadzire protukorupcijsku borbu u svijetu.

Nema sumnje da je suđenje HDZ-u i njegovom bivšem predsjedniku te hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dokazalo kako je hrvatski pravosudni sustav, a naročito njegov protukorupcijski mehanizam USKOK, dosegnuo razinu sposobnosti da istražuje i procesuira i najsofisticiranije oblike političke korupcije.

Unatoč pomacima još je obilje upozorenja da Hrvatska ne uspijeva obuzdati korupciju. Upozorenje Ernst and Younga samo je posljednje u nizu, ali naročito uznemirujuće: prema istraživanju američkih stručnjaka, koji su poslovne ljude intervjuirali o njihovim iskustvima s korupcijom, čak devedeset posto intervjuiranih odgovorilo je kako se "podmićivanje ili korupcija uvelike prakticiraju u poslovnome svijetu u Hrvatskoj".

Ovogodišnji Indeks ekonomskih sloboda, koji svake godine za svjetske zemlje objavljuju heritage.org i The Wall Street Journal, prepoznao je nedavno da se broj "istraga korupcije visokog profila uvelike povećao", ali i upozorio kako "pravosudna korupcija nastavlja potkopavati vladavinu prava".

"Sudski je sistem preglomazan i neučinkovit, a pravosudni zaostaci uzrokuju da poslovni sporovi traju godinama", upozorila je studija. "Korupcija je sveprisutna i prepoznata u najvećim javnim poduzećima, sveučilištima, javnoj nabavi, i gruntovnicama".

Očito su, dakle, nerealna bila očekivanja hrvatskih građana kako će ulazak u EU istodobno značiti i uspješnu razinu borbe protiv korupcije.

S druge bi strane bilo nerealno reći da pregovori o ulasku nisu poboljšali baš ništa. Zorislav Antun Petrović kaže kako su poboljšanja u borbi protiv korupcije ponajviše rezultat upravo pregovora s EU, a potom i viših očekivanja građana. (B. PAVELIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter