Istražuju Jakovčića i Zlatar zbog sukoba interesa

Ivan Jakovčić (Snimio Manuel ANGELINI)
Ivan Jakovčić (Snimio Manuel ANGELINI)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika pokrenulo je danas postupak utvrđivanja sukoba interesa ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i istarskog župana Ivana Jakovčića te upozorilo da bi među dužnosnike u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa trebalo uvrstiti i zastupnike u Europskom parlamentu.

Ministrica kulture prijavljena je zbog činjenice da je imenovala Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo koje je nakladniku dvotjednika za kulturu Zarez, poduzeću Druga strana d.o.o. u njezinu suvlasništvu, dodijelilo 600 tisuća kuna. "Povjerenstvo će u postupku utvrditi je li odabirom ljudi u to vijeće ministrica mogla pogodovati takvoj odluci", objasnila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

U Jakovčićevu slučaju postupak je pokrenut jer se župan oglušio o zaključak kojim ga je povjerenstvo pozvalo da dopuni svoju imovinsku karticu. Jakovčić je, naime, lani od države kupio poljoprivredno zemljište u Završju, u općini Grožnjan, no to nije unio u imovinsku karticu, što je bio dužan učiniti do kraja godine. Povjerenstvo je to otkrilo redovitom provjerom imovinskih kartica i zatražilo od Jakovčića da dopuni karticu u roku od 15 dana, što on nije učinio.

Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić komentirao je najnovije primjedbe povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa dužnosnika u kontekstu aktualne predizborne kampanje.

"To je još jedan pokušaj mojeg diskreditiranja na staru temu Sv. Jurja, na mene osobno i sve one koji me podržavaju. Evidentno je i ovo Povjerenstvo ušlo u izbornu kampanju na najgori način.

Nedopustivo je korištenje institucije sustava na takav način. Naime, potpuno je jasno da sam na vrijeme i kako treba ispunio sve svoje obveze i očito je da se želi ponovo pokrenuti afera oko Sv. Jurja, jer ne postoje argumenti protiv mene.

Na taj način razgolićuje se sustav koji želi dovesti u pitanje sve oko sebe, a pogotovo moje političko djelovanje posljednjih 20 godina", poručuje Jakovčić.

Njegov odvjetnik Alen Kalčić ističe da je rok za očitovanje bio 15 dana, računajući od dana primitka, što je ispoštovano. "Ivan Jakovčić je postupio u cijelosti i u roku po zaključku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa," navodi Kalčič što potvrđuje priloženom dokumentacijom i pravnim mišljenjem.

Predmetni je dopis poslan Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa 18. travnja 2013., navodi u dopisu. (Hina, D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter