Istraživanje: Za trudnice opasnija vožnja bez pojasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoč zabrinutosti žena da sigurnosni pojasevi ili zračni jastuci u vozilima mogu naštetiti fetusu u slučaju prometne nesreće, trudnice koje se ne vežu izložene su većim izgledima gubitka trudnoće, pokazalo je američko istraživanje.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology, potvrđuju zaključke ranijih istraživanja koja povezuju sigurnosne pojaseve s većim izgledima za spašavanje života i majke i fetusa.

"Jedna od stvari o kojima uvijek razmišljamo je edukacija roditelja o korištenju sigurnosnih pojaseva", kaže voditeljica istraživanja Haywood Brown, voditeljica ginekologije i porodništva na medicinskom centru sveučilišta Duke. "Unatoč tomu, kao što je to uvijek, neki se vežu a neki ne".

Tim znanstvenika proučio je podatke 126 trudnica u drugom i trećem tromjesečju trudnoće hospitaliziranih nakon prometnih nesreća od 1994. do 2010.

Utvrđeno je da je u skupini trudnica koje su koristile sigurnosne pojaseve izgubljeno 3,5 posto fetusa dok je u skupini trudnica koje se nisu vezale prekinuto 25 posto trudnoća.

Američko udruženje za ginekologiju i porodništvo preporučuje da trudnice u svakom trenutku vožnje koriste sigurnosne pojaseve te da se donji krak pojasa veže ispod trbuha.

Istraživanjem je uočeno da su vezivanje pojaseva češće izbjegavale prvorotkinje.

Istraživanje je pokazalo da su se u 17 nesreća aktivirali zračni jastuci i tada je majka imala veće izglede za ljuštenje posteljice što može biti fatalno i za majku i za fetus.

Stručnjaci upozoravaju da zračne jastuke same po sebi ne treba za to kriviti jer se oni aktiviraju prilikom težih nesreća pa se ne može isključiti mogućnost da je odljuštenje posteljice naprosto rezultat težine prometne nesreće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter