Istraživanje svojstava javnog prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I ove je godine tijekom trajanja festivala Visura aperta Momjan nekoliko dana živio s umjetnicima, postao poprište umjetnickih intervencija, prostor djelovanja afirmiranih mentora i njihovih studenata u stalnoj vezi i suradnji s mještanima. U Momjanu je radilo i boravilo dvadesetak umjetnika, vecinom studenata zagrebacke Akademije likovnih umjetnosti i londonskog Metropolitan Art Schoola, a u projektu su sudjelovali i njihovi mentori, kao i arhitekti, geografi i sociolozi. Oni su šest dana istraživali stanje momjanskog javnog prostora, njegovu otvorenost, dostupnost, ali i njegovu politicku, socijalnu i estetsku dimenziju, predlažuci strategije prisvajanja te nekog drugog korištenja, a sve to u organizaciji udruge Visura aperta i pod vodstvom kustosice Davorke Peric.

Osim svakodnevnih programa, izložbi i projekata koji su prezentirani u vecernjim satima, studenti su u radionicama stvarali radove koji su vecim dijelom bazirani na komunikaciji s mještanima.

Posljednjeg dana festivala sudionici i posjetitelji obilazili su radove, locirane od fontane s izvorom ispod Momjana, gdje je Iva Juricki postavila svoj zvucni rad kao komunikaciju s prirodom, do igrališta na kojemu su Martin Mrzljak i Alex Edwards postavili svjetlosnu instalaciju koja je u noci punog mjeseca djelovala ocaravajuce. Za nju su dobili i jednu od nagrada žirija u kojemu su uz mentore bili i mještani Momjana. Nagraden je i Stjepan Milas za svoje "surogate" te Nicole Hewitt za glazbeni performans. Nagrade su dobili još Vida Kuzmic za videoinstalaciju u slijepom, uskom prolazu, te najmladi, djeca iz Momjana, za svoje video i druge radove.

Zanimljivo je bilo i istraživanje arhitektonsko-sociološke grupe koju je vodila Kristina Careva, znanstvena novakinja na zagrebackom Arhitektonskom fakultetu. Ta je ekipa radila na animaciji stanovnika Momjana, u suradnji s djecom, pa su uspjeli nagovoriti mještane da isprazne mjesni Trg sv. Martina od automobila, gdje su održane i mnoge projekcije i druženja.


Podijeli: Facebook Twiter