Istraživanje perspektive i percepcije prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom strucnog predavanja Nikole Radeljkovica, clana dizajnerske grupe Numen/ForUse, koje je održano u Kuci svjetla, predstavljen je njegov nagradivani projekt "Numen-light". Nakon pozdravnih rijeci Deana Skire, voditelja Kuce svjetla, Radeljkovic je predstavio dizajnerski kolektiv Numen/ForUse koji, pored njega, cine i Sven Jonke te Christopher Katzler.

- Taj smo projekt prvotno predstavili na bijenalu u St. Etienneu, a nastavljen je na scenografiji za predstavu Tomaža Pandura "Inferno". Ideja scenografije za tu predstavu bila je jednostavna, jer je istovremeno trebalo negirati prostor i uciniti ga beskonacnim, odnosno stvoriti virtualni svemir analognim sredstvima, kazao je Radeljkovic.

Govorio je i o tome kako su se oduvijek stvarali nadrealni prostori multipliciranih refleksija te da je bio problem kako zatvoriti kubus, a istodobno gledateljima omoguciti nesmetane vizure.

- Rješenje smo našli u špijunskom staklu koje smo postavili izmedu publike i scenskog prostora, jer se takozvano špijunsko staklo ili prozirno ogledalo s jedne strane zrcali poput pravog ogledala, a s druge je prozirno kao staklo. Postavljene trake svjetla po bridovima kubusa kroz ponavljanje stvaraju hiperrastere koji simuliraju zacudan osjecaj dubine, naglasio je Radeljkovic te se osvrnuo i na cinjenicu da je rijec o kontinuiranom eksperimentu, odnosno o istraživanju perspektive i percepcije prostora.


Podijeli: Facebook Twiter