Istraživanje "nevidljivog" pritiska

S otvaranja izložbe u Gradskoj galeriji Labin
S otvaranja izložbe u Gradskoj galeriji Labin

Samostalna izložba autora Jure Markote naziva "Pod pritiskom" otvorena je u Gradskoj galeriji Labin. Nakon uvodnih riječi voditeljice galerije Glorie Sellan, pred mnogobrojnom publikom o izložbi je govorio Mladen Lučić, povjesničar umjetnosti i viši muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Postavljeno pitanje

Za petodnevnog boravka Jure Markote u Labinu te  njegova svakodnevnog angažmana u Gradskoj galeriji nastala je jedinstvena izložba, posebno prilagođena izložbenom prostoru. Radi se o site specific autorskom projektu u kojem se Jure Markota bavi konceptom pritiska u svim mogućim formama koje se pojavljuju u duhu vremena. Danas je sve pod nekakvim pritiskom, a budući da pritisak ne možemo vidjeti, već samo osjetiti, još se više integrirao u naše živote na svaki mogući način. Autor propituje "nevidljivi" pritisak u vezi između promatrača i umjetničkog djela ili promatrača i umjetnika.

- Pritisak može biti i rezultat situacije u kojoj promatrač pokušava razumjeti nešto što nije likovno djelo. Postavlja se pitanje, što je to, ako nije umjetnost? Stvara se dijalog između promatrača i umjetničkog djela. Pošto se radi o projektu u kojem se interpretira pogled autora na određenu problematiku, promatrač je suočen sa autorovim načinom razmišljanja. Uvijek se radi o postavljenom pitanju, radije nego da se nude odgovori. Umjetnik suočava promatrača svojim vlastitim, subjektivnim načinom razmišljanja i ostavlja otvorenu mogućnost raznovrsnih osobnih interpretacija, istaknuo je Lučić.

Katalog na zatvaranju

Publici se predstavio i autor, Jure Markota, uputivši riječi zahvale prisutnima, te organizaciji Gradske galerije, koja je omogućila realizaciju ovoga projekta. Izložbu je otvorila Daniela Mohorović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin.

Izložba "Pod pritiskom" realizirana je uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Postav se može razgledati do 2. prosinca, kada će na zatvaranju izlagačke sezone galerije za ovu godinu, službeno biti predstavljen i katalog izložbe s predgovorom koji potpisuje Mladen Lučić.

O autoru

Jure Markota rođen je 1985. u Slovenj Gradecu (Slovenija). Nakon završetka gimnazije 2004., upisuje Akademiju primijenjene umjetnosti i dizajna u Ljubljani (kiparski odsjek). Tijekom studija njegovi mentori bili su Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Jože Barši i Alen Ožbolt. Diplomirao je 2011. pod mentorstvom profesora Alena Ožbolta sa temom "Vrijeme je novac". Tijekom studija surađivao je s mnogim slovenskim umjetnicima, Mirsadom Begićem, Dragicom Čadež, Alenom Ožboltom i Tobiasom Putrihom. Pored skulpture, bavi se i  slikarstvom, grafičkim dizajnom, arhitekturom i novim medijima. Sudjelovao je na mnogim izložbama, simpozijima i natjecanjima. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter