Istraživanje Istre i krajolika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Zemlja Velog Jože" pulske umjetnice Monike Petrovic otvorena je u pulskoj Gradskoj knjižnici, a radi se o devet slika u kombiniranoj tehnici koje ce se moci razgledati do sredine veljace.

Monika Petrovic nije novo slikarsko ime, radi se o svestranoj, diplomiranoj umjetnici koja koristi mnoge slikarske tehnike i voli istraživati, rekla je na otvorenju Mirjana Grahovac-Vojinovic, autorica teksta u katalogu koji prati izložbu.

Njenu je izložbu nazvala istraživanjem Istre i krajolika, a ocijenila ju je kao skok u kvaliteti u odnosu na prethodne, kazavši da je procišcena u izrazu i da koristi cist slikarski jezik. "Monika Petrovic i dalje procišcava svoj izraz te se približava tome da se izražava kroz velike formate", kazala je Grahovac-Vojinovic.

Na ovoj desetoj samostalnoj izložbi Petrovic, koja je slikarstvo diplomirala na Filozofskom fakultetu u Rijeci, predstavlja se radovima od kojih je vecina nastala ove godine, uglavnom u njenom ateljeu, a nešto je naslikala i u prirodi, na licu mjesta. Tako imamo dva triptiha, "Zdol Motovuna" i "Zdol Oprtlja". Oprtlju su posvecene još dvije slike, a Motovunu jedna.

- Kad udeš u Motovun i taj dio unutrašnji dio Istre, daleko od napucene obale, to te ocara, umiri te, taj dio Istre mi je uvijek izvor inspiracije, a Veli Jože mi je sinonim za Istru, ispricala nam je Monika Petrovic, koja kaže da stvara "u dahu", pa ono što je zamislila samo izade iz nje. U kombiniranoj tehnici koristila je akril, kredu, ugljen, pa cak i pigmente zemlje crvene, bijele i sive Istre. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter