Istraživanje: HDZ i Grabar-Kitarović najpopularniji


Prema istraživanju raspoloženja birača kojeg je ovih dana provela agencija "2x1 komunikacije", najpopularnija politička stranka u zemlji je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), kojoj 28,93 posto građana iskazuje naklonost. Istraživanje je provedeno na 1.500 ispitanika na području cijele Hrvatske, proporcionalno zastupljenosti stanovništva po dobnoj, spolnoj i obrazovnoj strukturi te sukladno rasprostranjenosti stanovanja s obzirom na ruralna i urbana područja.

Druga je po popularnosti Socijaldemokratska partija (SDP), koja za HDZ-om zaostaje 3,95 posto, što znači da uživa 24,8 posto povjerenja birača. Usporedimo li to s istraživanjem koje je ista agencija provela mjesec dana ranije, prema istim kriterijima, vidljivo je da je HDZ u blagom porastu, a da SDP-u popularnost lagano opada ( HDZ 28,8 % - SDP 25,2 %). Prag za ulazak u Sabor u ovom trenutku prelazi još jedino Most, koji uživa povjerenje 7,27 posto biračkog tijela, no, ta stranka ujedno pokazuje i najveći pad. Samo mjesec dana ranije, Most je uživao naklonost 12,6 posto biračkog tijela.

U idućem istraživanju ističu u agenciji, trebalo bi postaviti i pitanje o tome je li Most ispunio očekivanja birača kada su najavljivali da će biti pokretači reformi ili su previše vremena izgubili baveći se kadrovskim pitanjima. Očito je postojalo puno nesporazuma u komunikaciji između Mosta i HDZ-a, ali istraživanje pokazuje da HDZ-u popularnost raste, dok Mostu pada.

Ovo istraživanje podudara se s istraživanjima nekih drugih agencija kad je u pitanju popularnost Živog zida. Popularnost im raste, ali je daleko ispod praga za osvajanje mandata u Saboru. Naspram 1,53 posto prije mjesec dana, danas bi 1,8 posto građana dalo svoj glas Živom zidu. Utrka između koalicija ne slijedi sasvim onu stranačku. Danas bi Domoljubnoj koaliciji svoj glas dalo 34,6 posto građana, dok bi koaliciji Hrvatska raste povjerenje ukazalo 7 posto manje birača, odnosno 27,6 posto ispitanika.

Na listi pet najpopularnijih političara, vodi predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koju podupire 28,4 posto građana, a drugi je Tomislav Karamarko, s podrškom od 17,93 posto . Treći na listi je premijer Tihomir Orešković, koji ima podršku 16,67 posto  građana. Zanimljivo je da se rezultati prvih troje najpopularnijih, ali i najutjecajnijih političara u državi ogledavaju i u pitanju o potpori smjeru kojem ide nova Vlada. Naime, 54,07 posto građana smatra da Vlada ide u dobrom smjeru. Odgovoriti na to pitanje nije znalo 17 posto, dok 29,83 posto ispitanika misli da Vlada ide u pogrešnom smjeru.

Četvrti na listi najpopularnijih političara je Zoran Milanović s potporom od 10,13 posto, dok je posljednji Božo Petrov kojeg podupire, 6,8 posto građana. Na listi najnegativnijih političara vodi Milanović s 31,27 posto, a iza njega je Karamarko, čiji rad ne odobrava 21,13 posto, dok je treći na istoj listi Božo Petrov s 11,2 posto.  Na ovoj su listi još kao četvrta Vesna Pusić (9,3 %) i Nenad Stazić kao peti sa 7,73 posto .

U agenciji koja je provela istraživanje, napominju da je anketa provedena u vrijeme kada je javno najavljena smjena Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, dakle prije nekoliko dana. To je pak podržalo 55,93 posto ispitanika, dok je protiv bilo 26 posto, a bez stava o tome bilo je 18,07 posto anketiranih. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter