Istraživanje, eksperimentiranje i promišljanje

Ame Henderson (Milivoj MIJOŠEK)
Ame Henderson (Milivoj MIJOŠEK)

"Out of season" naziv je plesne predstave koja će u organizaciji National Arts Centre (Ottawa, Kanada) i Zagrebačkog plesnog centra biti premijerno izvedena u petak, 18. rujna u 20 sati na sceni Peti kat Istarskog narodnog kazališta te reprizirana sutradan, u subotu, 19. rujna u isto vrijeme. Koreografi i izvođači ove jednosatne predstave su Ame Henderson i Matije Ferlina, koji se vraćaju ugodnoj nemogućnosti svoje posljednje zajedničke predstave "Zajedno na kvadrat".

Rezidensi u Zagrebu i Puli

- "Out of season" je svojevrsni nastavak naše posljednje predstave, naše suradnje gdje usmjeravamo pozornost jedno na drugo. To jest težak rad i proces, zahtijeva tjelesnu spremnost i izvođačku koncentraciju, kao i uvježbanost, ali to je teško na ugodan način, nije ovdje riječ o zamornom procesu. Ideju o realizaciji ove predstave dobili smo prije otprilike deset mjeseci, sredinom jeseni prošle godine, ali smo se na konkretnu realizaciju dali tijekom dva rezidensa, jedan u Zagrebu i drugi ovdje u Puli, veli Henderson.

Glazbu za predstavu potpisuje Victoria Cheong, scenografiju Mauricio Ferlin, a dizajner svjetla je ujedno i tehnički direktor Paul Chambers. Zagrebačka premijera ove predstave bit će 23. rujna u okviru Ganz novog festivala, reprize 24. i 25. rujna. U lipnju 2016. predstave će gostovati i u Ottawi, a kanadska turneja predviđena je za proljeće 2017.

- Cijeli taj projekt je svojevrsno istraživanje, eksperiment, stalan rad na izvedbenim mogućnostima, veli Ame.

Velika koncentracija

Ame Henderson i Matija Ferlin upoznali su se 2002. godine tijekom studija u Amsterdamu, gdje je Matija pohađao plesnu akademiju, a Ame boravila kao gost-student. Otkrili su slične afinitete i krenuli zajedno raditi, najprije on kao plesač u njezinim projektima, a ona kao koreografkinja. Na PUF-u su nastupili zajedno 2003. godine upravo u Istarskom narodnom kazalištu, a idućih pet godina Ferlin je gostovao u više navrata u Kanadi te su surađivali. Njihova iduća predstava bila je "Zajedno na kvadrat" koju su izveli 2009. godine.

- Želimo da to bude drukčije od našeg individualnoga rada, naših ostalih samostalnih projekata. Guramo jedan drugoga u izvedbene procese u koje se sami vjerojatno ne bi upuštali. Predstava će se, kao što je to i prirodno, sigurno donekle mijenjati i rasti tijekom izvedbi, a sama izvedba traži veliku koncentraciju, kazala je Henderson.

Ame Henderson (Toronto, Kanada) plesna je umjetnica koja je kao vanjska suradnica zaposlena u organizaciji Public Recordings, suradničkoj platformi koja spaja umjetničko istraživanje, rad na izvedbi, učenje i izdavaštvo. Njezini koreografski radovi osmišljeni su i izvode se u Kanadi i diljem svijeta. Bavi se i pedagoškim radom, premda, kako je sama rekla, ne toliko često, no takav je rad ispunjava i uvijek pruža mogućnost da se nauči nešto od polaznika i da se razmijene iskustva.

Matija Ferlin (Pula, Hrvatska) diplomant je škole The School for New Dance Development u Amsterdamu. Od 2007. intenzivno se bavi istraživanjem raznih performativnih formi te uspješno prezentira svoje radove u Hrvatskoj i inozemstvu. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter